Wij zijn bereikbaar
Bereikbaar van 08:30 tot 17:00 Bel 058 - 799 0000
Wij zijn bereikbaar
Bereikbaar van 08:30 tot 17:00 Bel 058 - 799 0000

Corona
Roland Pechtold

Velen vreesden dat COVID 19 tot vertraging van de energietransitie zou leiden. Wat we de laatste maanden echter hebben gezien, is juist het tegenovergestelde. Omdat de materialen voor onze zonneparken vaak uit China komen, stonden we met de kuiten aangespannen aan de startlijn. Na het afkondigen van de lockdown heeft GroenLeven zich voorbereid op het meest extreme scenario: het sluiten van de Europese grenzen voor personen en goederen. 

Alles wat er aan zonnepanelen, omvormers en kabels in Europa te krijgen was, is daarom naar Nederland gehaald. Daarnaast hebben we onze buitenlandse arbeiders een voorstel gedaan: drie maanden gegarandeerd werk als ze hier zouden blijven. Velen gingen daarop in. Coronamaatregelen – als anderhalve meter afstand houden en handen wassen op de werkplaats – worden in acht genomen. Zo kunnen we zonder veel vertraging doorbouwen aan grootschalige zonne-energieprojecten. 

Als er één ding is wat we van de coronacrisis hebben geleerd, is dat Nederland zeer snel kan schakelen. De meest verregaande maatregelen komen direct voort uit de adviezen van het RIVM. Voor klimaatbeleid zou dat niet anders moeten zijn. Deskundigen zeggen continu alarmerende dingen over onze rol in klimaatverandering. Waarom luisteren we daar niet op dezelfde manier naar als tegenwoordig naar het RIVM? Niemand kan mij nu nog vertellen dat de energietransitie niet sneller kan. Natuurlijk zal je bedrijven en ZZP’ers in nood moeten helpen maar daarvoor hoef je de lange termijn doelen niet uit het oog te verliezen. De jeugd wil niet langer fossiel. In een wereld van ongelooflijke onzekerheden komt er gelukkig steeds meer vraag naar duurzame energie. Ik denk dat deze crisis een kantelpunt is.

Roland Pechtold

Eindverantwoordelijke GroenLeven