Duurzame doorstart
Olof van der Gaag (directeur NVDE)

Er waren ook mooie dingen in de Coronatijd. Het was gezellig thuis. Online afspreken bleek eigenlijk heel handig. Ik zag overal de creativiteit om er onder moeilijke omstandigheden samen iets van te maken. En wat was de lucht mooi schoon. Zelfs mijn zonnepanelen leefden er van op.

Hoe gaan we nu door? Een crisis stimuleert om weer even groot te denken. Vanzelfsprekendheden zijn niet meer vanzelfsprekend. Waarom binnen de lijntjes kleuren als de lijntjes vervagen of verkeerd staan?

De economische lijntjes gaan nu omlaag: economische krimp, verlies aan werkgelegenheid. De temperatuurlijntjes gaan juist omhoog. Hoeveel vorstvrije winters en zomers boven de 40 graden gaan we meemaken? 

De politiek had snel een goed ‘vangnet’ georganiseerd om bedrijven en mensen te beschermen tegen de eerste en ergste economische klappen. Die daadkracht is ook nodig voor de volgende stap: groen economisch herstel. 

Er gebeurt gelukkig al veel goeds voor duurzame energie. We beginnen niet vanaf nul, het gaat om een duurzame doorstart. Energiebesparing en duurzame energie worden financieel steeds aantrekkelijker. Laten we daarmee doorgaan, want dit maakt ons land schoner, onafhankelijker en zorgt voor vele nieuwe banen.

Veel gaat goed, maar niet altijd vanzelf. Om investeringen naar voren te halen, hebben we wel snelle vergunningen nodig. Om huizen en bedrijven te verduurzamen, hebben we klanten nodig. En om projecten te starten, hebben we financiering nodig.

Laten de overheid dat bevorderen. Een vangnet voor economische problemen is beter dan vallen. Maar een trampoline is nog veel beter: zorg dat mensen en bedrijven opveren en vooruit kunnen.

Olof van der Gaag

Directeur NVDE (Nederlandse Vereniging Duurzame Energie)