Waar plaats je zonnepanelen in klein land als Nederland? GroenLeven heeft de oplossing: door slim dubbelfuncties te creëren. Met een drijvend zonnepark transformeer je een zandwinplas, binnenwater of baggerdepot tot een volwaardige energiecentrale. Dit levert extra inkomsten op en verduurzaamt je onderneming. In 2050 moet Nederland nagenoeg CO2- en energieneutraal zijn. Dit lukt alleen als we massaal overstappen op groene stroom. Zonne-energie speelt bij de noodzakelijke energietransitie een cruciale rol. Toch gebruiken we de zon nog veel te weinig. Met een drijvend zonnepark wek je duurzame energie op op het water. GroenLeven ontwikkelde en perfectioneerde de techniek en maakte hem rendabel. Voor de realisatie van een drijvend zonnepark heb je een vergunning nodig. Hoe zit het precies met de regels? We zetten het op een rij.
Een drijvend zonnepark bestaat uit zonnepanelen op bootjes. Die worden aan elkaar gekoppeld, zodat een zonnepark op het water ontstaat. Een drijvend zonnepark beslaat vaak meerdere hectares. Zo realiseerde GroenLeven in Zwolle het grootste drijvende zonnepark van Europa. Deze zonne-installatie heeft een oppervlakte van 20 hectare en bevat zo’n 100.000 zonnepanelen. Hij levert energie aan omgerekend 8.000 huishoudens. Drijvende zonneparken zijn relatief nieuw. Voor het realiseren is een vergunning nodig. Of de provincie of gemeente hemt toekent hang van verschillende zaken af. En het verschilt per regio.
Drijvende zonneparken passen bij de nationale ambitie om Nederland te verduurzamen. Een drijvend zonnepark moet ecologisch in het landschap passen. Zandwinlocaties en baggerdepots zijn bijzonder geschikt voor zonnepanelen op het water. Ook moeten de zonnepanelen voldoende licht en lucht doorlaten, om negatieve effecten op o.a. de visstand te voorkomen. Bij de drijvende zonneparken van GroenLeven speelt ecologie een centrale rol. Zo zit er extra ruimte tussen de zonnepanelen en laten ze veel licht door. Een speciale verankering houdt de zonne-installatie op zijn plaats. We hoeven hem niet te bevestigen aan de oevers en dit voorkomt schade aan de natuur. Aan de bootjes met zonnepanelen zijn biohutten bevestigd. Dit zijn gevlochten korven op 1 a 2 meter diepte, gevuld met houtmateriaal. Ze stimuleren de vispopulatie en fungeren als kraamkamer.
Het aangezicht van een drijvend zonnepark speelt ook een belangrijke rol bij de vergunningsaanvraag. Bij GroenLeven houden we daar extra rekening mee, door parken te realiseren op afgelegen en ongebruikte locatie zoals baggerdepots en oude zandwinlocaties. Drijvende zonneparken leveren een flinke bijdrage aan de verduurzaming van Nederland. Door ze aan te leggen op ongebruikte locaties krijgen ze een waardevolle dubbelfunctie. En leveren drijvende zonneparken in 2023 zo’n 15 procent van de Nederlandse productie aan zonne-energie.
Een derde belangrijk aspect bij verkrijgen van een vergunning voor een drijvend zonnepark is draagvlak. Gemeenten stellen hoge eisen aan de communicatie rond een project. Bij GroenLeven staat communicatie centraal en hebben we veel ervaring met het creëren en vergroten van draagvlak. We houden maximaal rekening met de natuurlijke omgeving. Direct, met aanpassingen in het ontwerp van de zonne-installatie. En op de lange termijn, door te investeren in langdurig ecologisch onderzoek naar hoe de ecologie omtrent het zonnepark verder gestimuleerd kan worden. Omwonenden betrekken we vanaf dag 1 bij de plannen voor het zonnepark. We luisteren, leren en houden rekening met hun wensen. Ook bieden we mogelijkheid om financieel te profiteren van het zonnepark. Bijvoorbeeld met de aanschaf van aandelen of een omgevingsfonds. Door samen te werken vinden we elkaar. En blijken doelen, wensen en ambities vrijwel altijd verenigbaar.
GroenLeven is de Nederlandse marktleider in grootschalige energieprojecten. Sinds 2012 leverden we meer dan 800 zonnebronnen en zonnedaken op. Een drijvend zonnepark zorgt voor extra inkomsten en dringt de klimaatverandering terug. Laat hem aanleggen door GroenLeven, dan kies je voor zekerheid, kwaliteit en ervaring. We zijn niet voor niets ISO-gecertificeerd voor kwaliteit (9001) en milieu (14001) en hebben de meeste drijvende zonneparken in Europa aangelegd. Duizenden bedrijven en instellingen profiteren jaarlijks van extra inkomsten door zonne-energie. Volg hun voorbeeld en verhuur je ongebruikte zandwinplas, binnenwater of baggerdepot aan GroenLeven. Dan realiseren we risicoloos een drijvend zonnepark en verduurzaam je meteen je organisatie.
Bij GroenLeven kun je op verschillende manieren profiteren van een drijvend zonnepark:
We regelen alles voor je. Van de locatiescan tot het aanvragen van subsidies en vergunningen, communicatie met omwonenden en van installatie tot onderhoud. Jij profiteert jaarlijks van vaste inkomsten per hectare.
Verbeter het milieu en verdien geld met de zon. Informeer nu naar de mogelijkheden van een drijvend zonnepark voor je organisatie. Het is goed voor het milieu en je portemonnee.
Laat je zonnepark inclusief vergunningen aanleggen door GroenLeven. Dan verdien je straks elke dag geld met de zon. Informeer nu naar de mogelijkheden.