Wij zijn bereikbaar
Bereikbaar van 08:30 tot 17:00 Bel 058 - 799 0000
Wij zijn bereikbaar
Bereikbaar van 08:30 tot 17:00 Bel 058 - 799 0000

Energiecoöperatie koopt Bomhofsplas
Kees de Vries (Voorzitter Blauwvinger energie)

Eind juni dit jaar heeft Blauwvinger Energie – samen met Energiefonds Overijssel en een particuliere investeerder – het drijvende zonnepark van GroenLeven op de Bomhofsplas gekocht. Daarmee verwerft de Zwolse energiecoöperatie medezeggenschap over een park dat sinds  1 juli stroom levert aan meer dan 7000 huishoudens. ‘Binnen enkele jaren willen we de meerderheid van de aandelen in handen krijgen’, zegt Kees de Vries, voorzitter van Blauwvinger Energie.

Dat de Zwolse energiecoöperatie geworteld is in de gemeenschap, blijkt meteen al uit de naamgeving: volgens een hardnekkige legende zouden de Zwollenaren, voor veel te veel geld, aan het eind van de Middeleeuwen een klokkenspel met beledigende wijsjes aan aartsrivaal Kampen hebben verkocht. De inwoners van Kampen gingen akkoord, mits ze mochten bepalen hoe dat werd betaald. Wel, dat hebben de Zwollenaren geweten: ze telden hun vingers helemaal blauw aan de zakken vol met stuivers die de Kampenaren tijdens de overdracht meenamen…Ook voor de aankoop van de Bomhofsplas, met ruim achttien hectare het grootste drijvende zonnepark buiten China, zullen juristen en adviseurs van de energiecoöperatie blauwe vingers hebben gekregen: contracten en overeenkomsten tussen partijen beliepen in de honderden tot duizenden pagina’s. Het is de grootste aankoop van een drijvend zonnepark in de EU. Blauwvinger Energie zal op termijn de grootste aandeelhouder worden en heeft nu al zestig procent stemrecht. 

‘Anderhalf jaar geleden’, verduidelijkt De Vries, ‘gaf GroenLeven aan twee drijvende zonneparken te willen verkopen, de ene op de Bomhofsplas (27,3 MW), de andere op de Sekdoornse plas (14,5 MW) die medio juni in gebruik is genomen. Vrijwel onmiddellijk knoopten we gesprekken aan met GroenLeven en Energiefonds Overijssel (EFO). De samenwerking met GroenLeven bleek bijzonder prettig. EFO heeft voor de funding gezorgd en de onderhandelingen met banken en GroenLeven gevoerd.’

LOKAAL BEZIT

Samen met een niet met name genoemde investeerder heeft Blauwvinger Energie voldoende vermogen voor de aankoop ingebracht. Door het uitschrijven van ledencertificaten wil de co-operatie nieuwe aandelen kopen zodat op termijn alles in lokaal bezit komt. ‘Dat is ons beleid’, vervolgt de voorzitter. ‘Je kunt pas lid van de coöperatie worden als je als particulier in de gemeente Zwolle woont of als bedrijf hier bent gevestigd. Binnen enkele jaren willen we circa één miljoen euro via leden binnenhalen en ruim twee miljoen via obligaties in de regio Zwolle. We werken daarvoor ook samen met maatschappelijke instellingen en bedrijven.’

Blauwvinger Energie is de laatste jaren sterk geprofessionaliseerd, onder andere doordat de coöperatie kundige adviseurs heeft aangetrokken. Met de leiding zit het wel goed: Jaap Baarsma, nu gepensioneerd en tot juni 2019 voorzitter van Holland Solar, is directeur van zonnepark Bomhofsplas geworden. Ook afzet van zonnestroom van de coöperatie wordt via Greenchoice geborgd. Dit najaar zal een campagne starten voor ‘Zwolse Energie’.