Ga naar homepage
Zoeken

© 2024 groenleven.nl

zonnedak VolkerWessels Rijssen
Thomas van Riet, Senior Specialist Energy bij VolkerWessels

De duurzame ambities van VolkerWessels

Geplaatst op 05 maart 2024

Geen uitstoot van broeikasgassen tegen 2030, dat is de ambitie van VolkerWessels. Het multinationale bouwconcern, met zo’n 17.000 medewerkers verdeeld over 130 ondernemingen in 4 landen, is daarmee voorloper in verduurzaming. Er wordt gekeken naar alle lagen: van het investeren in duurzaam materieel en duurzame mobiliteit tot het verduurzamen van eigen kantoren en productielocaties. Op dit laatste punt maakt het bedrijf dit jaar grote sprongen, onder andere met de realisatie van zonnedaken van GroenLeven. Thomas van Riet, Senior Specialist Energy bij VolkerWessels, vertelt over de duurzame ambities van het concern.

Deze ambities komen samen in het programma ‘Emissievrij2030’. Thomas: “Als bouwer zijn we in alle lagen van de samenleving actief, van ziekenhuizen tot woonwijken en van wegen tot hoogspanningsnetten. We realiseren ons wat de impact van onze bedrijfsvoering is en willen ons steentje bijdragen door duurzamer te bouwen.”

“Als bouwer zijn we in alle lagen van de samenleving actief en we realiseren ons wat de impact van onze bedrijfsvoering is.”
Thomas van Riet, Senior Specialist Energy bij VolkerWessels

Daarvoor heeft het concern eerst in kaart gebracht naar waar de uitstoot vandaan komt. Zo zorgt de vloot van VolkerWessels voor maar liefst een kwart van de uitstoot. Thomas: “Als we ervoor willen zorgen dat het nieuwe transport van VolkerWessels echt duurzaam is, moeten we ervoor zorg dragen dat we laden met groen opgewekte stroom. We hebben heel gestructureerd doorlopen op welke locaties we zonnedaken kunnen inzetten voor die opgave.”

VolkerWessels Rijssen zonnedak

Verduurzaming kantoorpanden en productielocaties

Uit de analyse zijn zeker tien kantoorpanden en productielocaties gekomen die qua zonligging en constructie geschikt waren om zonnedaken op te installeren, en er zullen er nog meer volgen. “Het is voor ons vooral belangrijk om met een partij samen te werken die ons snapt. Het gaat hier niet om zoveel mogelijk panelen neerleggen, maar een juist aantal voor eigen gebruik”, legt Thomas uit. “Voor het bepalen van het juiste aantal panelen wordt er rekening gehouden met de toekomstige elektriciteitsvraag op locatie, wanneer we bijvoorbeeld ook onze wagens willen opladen.” De zonnedaken zijn daarom gerealiseerd op basis van de hoogste gelijktijdigheid, wat betekent dat de stroom direct wordt opgebruikt. “Op die manier willen we het net minimaal belasten met onze opgewekte zonnestroom, aangezien het niet ons doel is om terug te leveren. GroenLeven snapt deze opgave en heeft daar goed in meegedacht.”

Opening zonnedak VolkerWessels-onderneming De Mors in Rijssen

Bij de VolkerWessels-onderneming De Mors Houtbouw in Rijssen is op 4 maart 2024 een nieuw zonnedak van 1.489 panelen opgeleverd. Dit zonnedak stelt de houtbouwfabriek in staat om een aanzienlijk deel van haar eigen elektriciteitsverbruik zelf op te wekken. Naast deze locatie in Rijssen heeft VolkerWessels plannen om in de komende maanden nog eens in totaal ruim 4.300 panelen te installeren.

Opening zonnedak VolkerWessels Rijssen
VolkerWessels Rijssen zonnedak

Duurzame bouw

Een ander groot onderdeel van de uitstoot is het bouwmaterieel. De laatste jaren heeft VolkerWessels fors geïnvesteerd in elektrisch materieel, zoals de eerste elektrische asfaltspreidmachine ter wereld. Thomas: “We zijn een van de koplopers op dit gebied en nemen vaak nieuwe productiemodellen van leveranciers. Elektrificeren betekent ook dat elke bouwplaats een eigen mini-energiesysteem is dat uitgelegd moet worden. Het mooie van VolkerWessels is dat het een club is van pragmatische mensen die in de bouw hun steentje willen bijdragen. We geloven echt dat dit de juiste manier is om de toekomst te maken. Ik ben erg trots dat ik daar een praktische en positieve bijdrage aan kan leveren.”

Daarnaast ontwerpt VolkerWessels zijn bouwwerken zodanig dat materiaal geminimaliseerd en hergebruikt kan worden. Thomas: “Samen met onze opdrachtgevers en andere partners zetten we ons in voor duurzaam gebruik van materialen. En dat begint al in het ontwerpproces. De focus ligt bij ons op het minimaliseren van materiaal en slim ontwerpen zodat hergebruik daadwerkelijk mogelijk wordt. We kijken samen met onze klanten wat het meest interessant is. Het uitgangspunt is om alle grondstoffen zo optimaal mogelijk te gebruiken, met de blik op vandaag en de nabije toekomst.”

Meer weten over een zonnedak van GroenLeven?

Werknemer GroenLeven 2

Meer klantverhalen