Agri-PV | De zonnepanelen boven de bramen en frambozen van fruitteler Maarten van Hoof

Geplaatst op: 03-02-2021

Zonlicht, water, kennis en ervaring; met deze ingrediënten teelt Maarten van Hoof al 16 jaar smakelijk zachtfruit zoals zoete frambozen en frisse bramen. Maar afgelopen jaar is hier een ingrediënt aan toegevoegd die het fruit van Maarten een unique selling point geeft: zonne-energie. Samen met GroenLeven startte hij een pilot waarbij hij een deel van zijn frambozen en bramen teelde onder zonnepanelen. “Ze staan als een paraplu boven mijn gewassen”, vertelt Maarten.

Na een snuffelstage bij een frambozenteler besloot Maarten zijn ambities voor een carrière als hovenier te verruilen voor de tuinbouw. “Nadat ik geslaagd was voor mijn opleiding ben ik als zelfstandige aan de slag gegaan met de frambozenteelt en asperges zoals ik deze van mijn moeder kende. Later heb ik dit uitgebouwd met de teelt van blauwe bessen, rode bessen en bramen.”

Een aantal jaren geleden kwam Maarten in contact met collega-teler Piet Albers. GroenLeven was destijds met Piet een samenwerking aangegaan voor een zonne-energieinstallatie boven zijn frambozen. “Tijdens een gesprek met Piet liet hij vallen dat hij dit project was aangegaan. Ik had er zelf ook wel oren naar. Ik gaf aan dat als GroenLeven op zoek was naar meer telers voor proefprojecten, dat ik me aanbevolen hield. Zo begon het balletje te rollen in het najaar van 2017.”

In 2020 werden er boven een deel van de frambozen en bramen van Maarten zonnepanelen geplaatst. Het andere deel werd op traditionele wijze geteeld zodat de effecten van de verschillende teeltwijzen vergeleken konden worden. “We hebben in de afgelopen jaren extreme zomers. Dat vormde nog wel eens een uitdaging voor mijn planten, met name voor het zwarte fruit zoals de bramen. Deze zijn namelijk het meest gevoelig voor directe instraling en daardoor verbranding. De zonnepanelen hebben hierin wel hun dienst bewezen. Het is voordelig dat het onder de panelen koeler blijft en dat de instraling beperkt blijft.”

Of de extreme zomers te verwijten zijn aan klimaatverandering, daar twijfelt Maarten aan. “Ik vind dat eerlijk gezegd een beetje een zwaarbeladen woord, we meten nog niet zo lang. Maar dat we goed moeten zorgen voor onze aarde, dat staat voor mij als een huis. Dat de weersomstandigheden lijken te veranderen is wel een teken dat we de duurzame weg in moeten slaan. Niet enkel de ondernemers, maar ook de consumenten moeten hier bewust van worden. Ja, er is altijd voldoende groente of fruit. Maar waar komt het vandaan? Bij één nacht zware vorst of één extreem hete dag moeten we wellicht al kiezen voor import in plaats van product van eigen bodem. Dat is uiteraard niet wenselijk voor mens, maatschappij én milieu.”

De dubbelfunctie van de zonnepanelen en het zachtfruit is iets wat volgens Maarten nog veel meer toegepast moet worden om de energietransitie te halen. “De zonneladder die hier is geïntroduceerd, daar sta ik volledig achter. We moeten dubbelgebruik als zon op dak of zoals hier, met zon boven fruitteelt, bovenaan het prioriteitenlijstje zetten. Er zijn nog zoveel opties voor dubbelgebruik die we eerst kunnen inzetten om het doel te kunnen behalen.”

Daarvoor zou stimulans vanuit de SDE-subsidie wel gewenst zijn, vertelt Maarten. “De dubbelfunctie is erg duurzaam, maar wel duurder. Maar projecten met het motto ‘grote halen, snel thuis’ die minder geld kosten krijgen momenteel nog de voorkeur bij het toekennen van de subsidies. Een instelling die omgegooid zou moeten worden. Iedereen wil verduurzamen, maar innovatie die helpt om écht goed te doen is duurder, maar levert ook veel meer op. Meer dan alleen zonne-energie.”

Maarten stopt in ieder geval niet met het goede doen op zijn zachtfruitbedrijf. Hij gaat een systeem installeren die het overtollige water wat bij het besproeien van de planten overblijft opvangen. “Zo trekt het water niet de grond in en kunnen we dit opnieuw gebruiken. Het was na het zonnepanelen-project het perfecte moment om deze innovatie toe te voegen.” Duurzaamheid is dus diepgeworteld in Maarten en zijn onderneming, en dat reflecteert hij graag naar de buitenwereld. “Ik kan zeggen dat ik de duurzaamste frambozen en bramen van Nederland teel!”, vertelt hij met een brede glimlach.

Samen innoveren voor een schonere wereld

Steeds meer fruittelers tonen interesse voor een agri-PV oplossing zoals bij Maarten is geïmplementeerd. Willem de Vries, projectmanager agri-PV, legt uit: “Een dubbelfunctie zoals deze is een voorbeeld voor de energietransitie. Het levert niet enkel groene stroom, maar ook diverse voordelen voor de teler zoals Maarten al vertelde. Sla je de handen ineen met GroenLeven? Dan begeleidt GroenLeven het proces van A tot Z, bijvoorbeeld met het aanvragen van SDE-subsidie. Zo zetten we samen innovatieve stappen voor een betere wereld.”

Kijk voor meer informatie op www.groenleven.nl/agrip-pv of bel 058 - 799 0000.

De zonnebron van Maarten van Hoof

OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN HET GROENLEVEN NIEUWS? SCHRIJF U DIRECT IN EN ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF.