Ga naar homepage
Zoeken

© 2024 groenleven.nl

oprichter Urgenda
Marjan Minnesma

"Als we ergens onze tanden in zetten, maken we er ook wat van"

Geplaatst op 29 augustus 2023

Marjan Minnesma is bij het brede publiek bekend door de historische uitspraak van de rechter over het verplicht verminderen van 25 procent van de uitstoot van broeikasgassen door de Nederlandse overheid tussen 1990 en 2020. Ze doet met haar organisatie Urgenda – Urgente Agenda – echter veel meer, zoals het planten van een miljoen bomen, het verduurzamen van duizenden huizen of het introduceren van elektrisch rijden in Nederland. “Urgenda is vooral een organisatie van duurzaam ondernemende mensen, die zich richten op wat wél kan.”

Houding

Minnesma laat meerdere keren verzuchtend vallen dat een groot probleem in de aanpak van klimaatverandering vaak terug te voeren is op de houding van mensen. Een houding die te vaak gericht is op obstakels in plaats van handen uit de mouwen steken en het gewoon gaan doen. Hierdoor stokt het volgens Minnesma in de snelle aanpak die nodig is om in 2030 en erna de gestelde energie- en klimaatdoelen te bereiken. De directeur van Urgenda noemt als praktisch voorbeeld de opgeworpen ‘problemen’ rondom het verduurzamen van de gebouwde omgeving. “Warmtepompen, bijvoorbeeld, die zijn cruciaal voor de energietransitie. Er is nog veel onterechte koudwatervrees om tot een warmtepomp over te gaan. Mensen denken dat zo’n pomp niet geplaatst zou kunnen worden of te veel geld kost. Terwijl wij aantonen dat het wel kan en ook best betaalbaar kan zijn. De overheid moet mensen hierop wijzen. Dat doen wij ook.”

Hopeloze traagheid

Het uitblijven van een snelle transitie baart Minnesma zorgen. “De gevolgen van klimaatverandering zijn nu al iedere dag merkbaar. Alle koraal verdwijnt, miljoenen mensen verlaten huis en haard door overstromingen of droogte. Het is echt zaak in te zien dat we niet meer kunnen leven zoals we nu leven, dat bedrijven niet meer kunnen uitstoten zoals ze nu uitstoten. We zullen sneller moeten.”

De overheid heeft volgens Minnesma een belangrijke rol in het versnellen van zaken. Ze ziet een “hopeloze traagheid” sinds de totstandkoming van het Klimaatverdrag, waarbij een polder- of transitieaanpak niet meer werkt. “Klimaatverandering is een crisis en kan dus enkel aangepakt worden met een crisisaanpak. Daar moet de overheid van doordrongen zijn. Verkort procedures, help bedrijven die willen vergroenen sneller aan een vergunning. Help mensen in de aanpassing van hun gedrag. Dat zijn cruciale elementen.”

"De lijm-acties van jongeren in musea en op tv die je nu voorbij ziet komen, zijn een schreeuw om aandacht."
Marjan Minnesma, Directeur en oprichter van Stichting Urgenda

Bomenplanter

Urgenda werkt zelf al jaren op meerdere fronten aan verduurzaming en het tegengaan van uitstoot en opwarming. Zo introduceerde de organisatie de eerste elektrische auto in Nederland en haalde Minnesma allerlei toeren uit om ons land te voorzien van 50.000 zonnepanelen. Verder kreeg de organisatie onder meer de kwalificatie ‘grootste bomenplanter na Staatsbosbeheer’, door het planten van een miljoen bomen in Nederland. Urgenda helpt mensen die dat willen aan een boom in hun tuin, maar ook boeren – 60 procent van ons land wordt gebruikt voor agrarische doeleinden – die langs de randen van hun land willen vergroenen. Dat is een aanpak waar volgens Minnesma “geen bureaucratische rompslomp” aan te pas komt. Inmiddels heeft de organisatie de ambitie uitgesproken nóg een miljoen bomen te planten, omdat die CO2 opvangen en zodoende voor negatieve emissie zorgen.

Verder biedt Urgenda hulp aan mensen om hun huis energieneutraal te maken. De vraag naar hulp is zo groot, dat Urgenda inmiddels zelfs met een jarenlange wachtlijst kampt.  Minnesma: “Als we ergens onze tanden in zetten, maken we er ook wat van. Het is aan de ene kant fijn dat we zoveel mensen kunnen helpen om hun huis energieneutraal te maken of van het gas af te halen, maar aan de andere kant klopt het natuurlijk niet dat wij als organisatie nu met een wachtlijst zitten en mensen die graag willen verduurzamen, moeten doorverwijzen.”

Jongeren

Ondanks de obstakels die ook Minnesma tegenkomt in haar diverse projecten, weet ze waar ze het voor doet. “Het is van groot belang dat we jongeren een toekomst geven. De lijm-acties van jongeren in musea en op tv die je nu voorbij ziet komen, zijn een schreeuw om aandacht die ik heel goed begrijp. Wat je ook van de acties vindt. De wereld staat op het spel en de jongeren zullen de gevolgen moeten dragen. Daarom kan de groene transitie mij niet snel genoeg gaan.”

Groendoen-magazine nu beschikbaar!

Omdat het delen van kennis van groot belang is voor het versnellen van de energietransitie, wordt het Groendoen-magazine landelijk verspreid onder relaties, partners, NGO’s en beleidsmakers op zowel landelijk, regionaal als lokaal niveau. Ook is deze vanaf nu gratis verkrijgbaar via onze kennisbank. Wij wensen u veel leesplezier!

Meer nieuws