Bijdragen aan de bij
19 augustus: dag van de honingbij

Geplaatst op: 19-08-2021

Vandaag is de dag van de honingbij: het zwart met geel gestreepte beestje dat nectar uit bloemen omzet in honing. Maar wist je dat er, naast de honingbij, nog zo’n 358 andere soorten bijen in Nederland rondvliegen? Dat zijn zogenaamde solitaire bijen, ook wel wilde bijen genoemd. Deze bijen produceren geen honing voor de mens, maar zijn wel essentieel voor onze voedselketen. Ze zorgen namelijk voor een grotere variatie in vruchten en zaden. Dat doen ze door het stuifmeel van een bloem, over te brengen op een stamper van een andere bloem, ook wel bestuiving genoemd. Zo’n 90 procent van onze voedselgewassen is afhankelijk van dit natuurlijke proces.

Na alle media-aandacht kan het je wellicht verbazen, maar met de honingbij gaat het goed. Je ziet overal in het land weer bijenstallen verschijnen, keurig onderhouden door imkers. Helaas geldt dit niet voor de wilde bij: van de 358 solitaire bijen en hommels staan maar liefst 181 soorten op ‘de rode lijst’.

Aangezien onze zonneparken zo’n 25 tot 30 jaar niet toegankelijk zijn voor de mens, creëert dit een unieke kans voor de (her-)ontwikkeling van natuur in dat gebied. Daarom zaaien we op onze bestaande landparken inheemse kruiden- en bloemenmengsels in, afgestemd op de streek en het type ondergrond waar we onder andere bijen, met name de wilde bijen van willen laten profiteren. Daarnaast zijn er al verschillende parken voorzien van insectenhotels die als kraamkamer dienen voor verschillende soorten wilde bijen, maar ook voor veel andere insecten belangrijk zijn voor overwintering (denk aan dagvlinders, lieveheersbeestjes en ook kevers en vliegensoorten).

Voor onze nieuwe zonneparken kiezen we voor een combinatie van vegetatie-bevorderende maatregelen: zo brengen we bijvoorbeeld microreliëf, wadi’s en grondwallen aan in de randen, plaatsen we gedeeltelijk transparante glas-glaspanelen om zonlicht door te laten en zoeken we naar extensieve maaimethoden om de biodiversiteit in het veld te stimuleren. Zo zorgen we ervoor dat een zonnepark niet alleen hernieuwbare elektriciteit opwekt, maar tegelijkertijd een waardevolle bijdrage biedt aan het herstel van de Nederlandse biodiversiteit. De wilde bij kan tenslotte wel wat hulp gebruiken!  

Rosanne Bevers, Business Development Manager en duurzaamheids- en ecologiegoeroe bij GroenLeven

Bijen bij zonnepark Rhoon