De zonnebronnen van: Jan Reinier de Jong

Geplaatst op: 25-02-2021

Toen zonne-energie rond 2010 écht voeten in de aarde kreeg, stond Jan Reinier de Jong, eigenaar van akkerbouwbedrijf De Jong in Odoorn, al klaar om het verschil te maken. Door de jaren heen is zijn arsenaal aan zonne-energiebronnen op zijn schuren gestaag gegroeid, en Jan Reinier is niet van plan te stoppen. “Mijn schuren lagen vol, dus ik mocht bijna wel weer nieuwe schuren gaan bijbouwen voor nog meer schone energie”, grapt Jan Reinier. Met zijn duurzame activiteiten is hij inmiddels uitgegroeid tot de Drentse Gandhi voor duurzame energie.

Hij is de vierde generatie die het akkerbouwbedrijf van 120 hectare in Odoorn leidt, waar gerst, suikerbieten en aardappelen verbouwd worden. “Ik heb het bedrijf overgenomen van mijn ouders. Mijn vader werkt nog in het bedrijf. Ondanks zijn leeftijd (73 jaar) werkt hij nog altijd met veel passie en oprechte betrokkenheid mee aan ons familiebedrijf. Mijn dochters werken ook af en toe mee op het bedrijf, misschien slaat de vonk op den duur ook wel over naar hen.”

Toen Jan Reinier in 2011 de beschikking kreeg voor een klein zonne-energiesysteem voor zijn onderneming, startte hij de zoektocht naar een energiepartner. Die liep hij tegen het lijf op een beurs. “Ik kwam hier in contact met de grondleggers van GroenLeven, Sytse en Margriet. Er was een goede klik, die overigens tot op de dag van vandaag nog niet veranderd is. In 2012 ontwikkelden we samen mijn eerste echte systeem, van meer dan 200 zonnepanelen. Ook organiseerden we samen informatiebijeenkomsten voor de omgeving over de energiesystemen. Dat was het moment dat het als een olievlek begon te verspreiden over de boerenbedrijven in de regio.”

In de jaren die erop volgden groeide het aantal zonnepanelen op de daken van Jan Reinier én zijn groene invloed in de regio exponentieel. Samen met GroenLeven en een aantal boerenbedrijven werd er ook onderzoek gedaan naar de opslag van zonne-energie. Het gevolg: een zeecontainer met batterijen waarin groene energie opgeslagen kan worden op het terrein van Jan Reinier. “Tegen die tijd was ik inmiddels klaar voor een grootverbruikersaansluiting, dus waarom niet nog meer zonnepanelen bijleggen?”

Jan Reinier ziet een trend ontstaan in de publieke opinie. “Er is altijd een groepje dat fel tegen is op de komst van zonnebronnen, en dat mag natuurlijk. Ik merk echter wel dat zowel de politiek als de media dit soort standpunten erg uitvergroten voor het grotere publiek, zeker met de verkiezingen voor de deur. Daardoor zie ik nu de publieke opinie kantelen. Gaat dat ons helpen naar een duurzamere wereld? Discussie en een antihouding werken niet, dat zien we nu ook aan de coronacrisis.”

Jan Reinier denkt echter dat communicatie van de juiste feiten en cijfers en perspectief de energietransitie in een ander daglicht zou moeten zetten. “Hier in de regio is in de afgelopen jaren 11% van de landbouwgrond omgezet naar natuur. Hoeveel grond is omgezet naar zonne-energiebronnen? Minder dan 0,5%. Toch wordt die 0,5% uitvergroot, want zonneparken zijn zichtbaar en tastbaar.”

Het akkerbouwbedrijf blijft desondanks een echte voorloper voor duurzaamheid. Niet enkel met de aanleg van zonnebronnen, maar ook met andere verduurzamende activiteiten op het bedrijf. “Wij zijn 10 jaar lang aangesloten geweest bij Stichting Veldleeuwerik, een organisatie die zich richt op het verduurzamen van landbouw. Denk aan precisielandbouw, bodemverbetering en biodiversiteit. De stichting is eind 2019 opgeheven, omdat de financieringsmogelijkheden afnamen. Ontzettend jammer, want er zijn veel boeren die duurzame stappen willen maken. Maar dat kan niet zonder dat de afnemer erin meegaat. En dat in een maatschappij die de mond vol heeft van duurzaamheid.”

In 2020 heeft Jan Reinier zich bij een ander netwerk gevoegd: BASF Farmnetwork. “Dit is een groep van ruim 15 boeren in Europa die op een eenvoudige wijze duurzaamheid inpast in hun bedrijfsvoering. Ik ben er erg blij mee dat ik hier met mijn akkerbouwbedrijf aan deel kan nemen en verder kan pionieren.” Want verduurzaming is niet alleen belangrijk door de stijgende vraag naar duurzaam geproduceerde producten, vindt Jan Reinier. “Ik heb het bedrijf overgenomen van mijn ouders en ik wil het ook weer graag door kunnen geven aan de volgende generatie. Het is goed voor het klimaat, het is efficiënter werken én laat ik niet vergeten dat je met zonne-energie ook simpelweg geld verdient.”

De groene stroom die hij opwekt wordt namelijk beschikbaar gesteld aan de vrije markt en verkocht, een ander deel gebruikt hij voor de verduurzaming van zijn eigen bedrijfsvoering. Zijn duurzaam verbouwde gerst krijgt overigens binnenkort wel een heel bijzonder plekje: in een flesje écht lokaal bier. “Dubbel Drents is een lokaal streekmerk die producten maakt met lokaal verbouwde ingrediënten. Mijn gerst wordt gebruikt voor een nieuw biertje, een Triple met de naam 100%Lokaal, die eind februari voor het eerst op de fles gaat.” Natuurlijk heeft Jan Reinier zelf al even voorgeproefd. “Maar ik ben zelf totaal geen bierdrinker. De mensen in mijn omgeving konden echter zeker genieten van het lokale, duurzame biertje”, vertelt Jan Reinier met een lach. 

OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN HET GROENLEVEN NIEUWS? SCHRIJF U DIRECT IN EN ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF.