Drijvend zonnepark Beilen aangesloten

Geplaatst op: 22-04-2021

Het drijvende zonnepark op de zandwinplas in Beilen is vandaag aangesloten. De 40.000 zonnepanelen wekken nu groene stroom op voor een derde van het aantal huishoudens in de gemeente Midden-Drenthe. De zonnebron is het achtste drijvende zonnepark wat GroenLeven toevoegt aan het projectenportfolio.

Lokaal centraal

Vanuit het Klimaatakkoord is de ambitie uitgesproken om een zonnepark voor minimaal 50% in lokaal eigendom te laten zijn. Dit vertaalt zich door naar het gemeentelijke duurzaamheidsbeleid. Marike Hoekstra, verantwoordelijk projectontwikkelaar bij GroenLeven: “In Beilen was er de ambitie om met dit drijvende zonnepark handen en voeten te geven aan de Regionale Energiestrategie in Drenthe. Het zonnepark draagt bij aan de vergroening van de stroom. We hebben hier samen met de gemeente en de provincie een stap extra gezet, om te komen tot lokaal eigendom van het zonnepark. Hiervoor zijn we al sinds de zomer van 2020 in gesprek met lokale energiecoöperaties en haar vertegenwoordigers, de gemeente en de provincie. Zo werken we samen aan de realisatie van een duurzame bron van energie, in en voor Beilen. “

Voor direct omwonenden wordt een inkoopactie gestart, waarmee zij een korting kunnen krijgen op zonnepanelen en een omvormer voor het eigen dak. Zo dragen GroenLeven en omwonenden gezamenlijk bij aan de energietransitie door zonne-energie op water en zonne-energie op dak te realiseren.

Drijvende zonneparken van GroenLeven

GroenLeven timmert hard aan de weg met de realisatie van diverse drijvende zonneparken op verschillende voormalige zandwinplassen door Nederland. Roland Pechtold, Algemeen Directeur GroenLeven, vertelde hier eerder over: “Zonne-energie op zandwinplassen biedt een mooie dubbelfunctie in de energietransitie in een klein en maritiem land als Nederland. In totaliteit hebben we nu bijna 250.000 drijvende zonnepanelen met aandacht voor de lokale omgeving, ecologie en biodiversiteit op industriële wateren geplaatst. Geweldig hoe we samen ook in Beilen invulling geven aan het Klimaatakkoord: de zonneladder en lokale participatie in één.”

Drijvend zonnepark Beilen

OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN HET GROENLEVEN NIEUWS? SCHRIJF U DIRECT IN EN ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF.