Drijvend zonnepark Sekdoornse Plas aangesloten op het elektriciteitsnet

Geplaatst op: 24-06-2020

Het drijvende zonnepark op de Sekdoornse Plas in Zwolle is officieel aangesloten op het elektriciteitsnet. Daarmee leveren de 40.000 zonnepanelen voldoende groene stroom aan het net voor 4.000 huishoudens. Het drijvende zonnepark, gerealiseerd door GroenLeven, is één van de grootste drijvende zonneparken van Europa.

Samenwerking
De unieke bron van groene energie op de Sekdoornse Plas is een samenwerking met de gemeente Zwolle, ZonnepanelenDelen, Greenchoice, energiecoöperatie Blauwvinger Energie, KWS Infra en Roelofs, de eigenaren van de plas, tot stand gekomen. Het drijvende zonnepark is onderdeel van een reeks aan energieopwekkingsprojecten in Zwolle, waaronder het door GroenLeven gerealiseerde drijvende zonnepark op de Bomhofsplas. Wanneer het zonnepark op de Bomhofsplas aangesloten is, zal het het grootste drijvende zonnepark van Europa zijn, tevens het grootste van de wereld buiten China.

Goed doen voor lokale omgeving en ecologie
Bij het drijvende zonnepark op de Sekdoornse Plas staat lokaal centraal. Zo kunnen Zwollenaren vanaf nu stroom afnemen van het park. Daarnaast kan men vanaf 24 juni financieel participeren via ZonnepanelenDelen.

Het drijvende systeem, ontwikkeld door GroenLeven, bestaat uit een duurzame constructie die zorgt voor veel stabiliteit en flexibiliteit. Op het systeem liggen speciale glas-glas panelen. Ook zijn er lichtstraten gecreëerd; na elke zes panelen is er een halve meter open ruimte. Zo raakt zoveel mogelijk licht én lucht het water, wat bevorderlijk werkt voor het onderwaterleven. Om zoveel mogelijk ruimte over te laten voor flora en fauna, wordt de plas voor maar maximaal 30% bedekt met zonnepanelen. Ook bij de verankering wordt flora en fauna ontzien door zo ver mogelijk uit de oever te blijven.

Wat het drijvend systeem ook uniek maakt is het feit dat ook de omvormers en transformatoren geïntegreerd met de zonnepanelen op het water drijven. Dat heeft als groot voordeel dat de teruggeleverde zonnestroom op een veilige manier aan land gebracht wordt en het net op gaat.

Drijvende zonneparken
GroenLeven is marktleider in grootschalige zonne-energie en in drijvende zonneparken. Zo heeft GroenLeven, naast op de Sekdoornse Plas en de Bomhofsplas in Zwolle, ook in Tynaarlo en Oosterwolde drijvende zonneparken gerealiseerd, welke bij elkaar groene stroom opwekken voor zo’n 14.000 huishoudens. Deze drijvende zonneparken liggen allen op zandwinningplassen. Onlangs is de realisatie gestart van het drijvend zonnepark in Nij Beets, goed voor stroom voor zo’n 4.000 huishoudens. Verder zijn er diverse drijvende zonneparken in ontwikkeling.

Innovatieve dubbelfuncties, ook boven zachtfruit
In een klein land als Nederland met een grote uitdaging op het gebied van duurzame energie is het van essentieel belang om goed te kijken naar effectief ruimtegebruik. GroenLeven innoveert daarom met de dubbelfunctie. Zonne-energie creëren als extra functie, zoals op daken, kassen, parkeerplaatsen, vuilstorten, industrieterreinen en dus water. Daar is een drijvend zonnepark op industrieel water zoals een zandwinningplas een goed voorbeeld van.

Een ander voorbeeld van de innovatieve dubbelfuncties van GroenLeven is de combinatie van zonne-energie en fruitteelt, welke op dit moment op grote schaal getest wordt op verschillende locaties in Nederland. Op verschillende locaties in Nederland zijn proefopstellingen van zonnepanelen geplaatst boven bramen, rode bessen, blauwe bessen en aardbeien, naast de proefopstelling die in 2019 boven frambozen is geplaatst. Nog niet eerder is in Europa de dubbelfunctie op deze schaal getest.

Aansluiting drijvend zonnepark Sekdoornse plas

Op de hoogte blijven van het GroenLeven nieuws? Schrijf u direct in en ontvang onze nieuwsbrief.