Wij zijn bereikbaar
Bereikbaar van 08:30 tot 17:00 Bel 058 - 799 0000
Wij zijn bereikbaar
Bereikbaar van 08:30 tot 17:00 Bel 058 - 799 0000

Drijvend zonnepark Weperpolder - Oosterwolde

Geplaatst op: 28-01-2019

GroenLeven heeft een unieke pilot aangelegd van een drijvend zonnepark op de zandafgraving aan de Weperpolder. Het zonnepark is op dit moment het grootste drijvende zonnepark van Europa. Met 5.500 zonnepanelen levert het genoeg groene stroom op voor zo’n 500 huishoudens. Innovatief is de toepassing van een drijvend transformatorhuis, dat onder andere het gebruik van kabels reduceert.

Het ontwikkelen van zonne-energie op water is een goed voorbeeld in de energietransitie. Doordat de zandwinning op deze plas grotendeels is afgerond krijgt deze met de zonnepanelen een dubbele en duurzame functie. De inzet van bruikbare oppervlakte voor duurzame energie wordt hierdoor vermeden. Mede door landschapsontwikkeling, flora en fauna heeft deze industriële locatie een bijzondere invulling gekregen. Het zonnepark is daar een mooie toevoeging op. Voor de kerst werden de werkzaamheden aan de pilot afgerond. Vanaf de start van de ontwikkeling van de pilot voeren we constructieve gesprekken met provincie, natuurorganisaties en andere belanghebbenden.

Onze missie is om de wereld beter te maken. GroenLeven werkt met veel respect voor de natuur. Wij willen het goede doen. Duurzaam werken betreft niet alleen de ontwikkeling van groene energie dat essentieel is voor het behoud van flora en fauna, maar ook oog en respect hebben voor de natuur en de omgeving. Om ervoor te zorgen dat deze pilot op alle aspecten, dus ook met het oog op ganzen en vogels, succesvol is, monitoren wij het zonnepark en de omgeving van het zonnepark continu. Met 24/7 cameratoezicht en door vogeltellingen uit te voeren houden we de vogelpopulatie nauwlettend in te gaten. We zien dat vogels en ganzen ook met een drijvend zonnepark de plas goed weten te vinden.