“Duurzaamheid werkt verslavend”
In gesprek met de buurman van drijvend zonnepark Kloosterhaar: Gert Jan Broekroelofs

Geplaatst op: 23-03-2021

Vorig jaar ontstond er duurzame reuring in de gemeente Hardenberg. De zandwinplas nabij Kloosterhaar werd het nieuwe thuis van een drijvend zonnepark van GroenLeven. Maar de komst van een zonnepark in de regio gaat niet zonder te denken aan de lokale omgeving; het is belangrijk dat mens, natuur en maatschappij mee kunnen groeien in de duurzame ontwikkelingen van de regio. Zo initieerde GroenLeven onder andere een programma, waarmee omwonenden van de plas met korting een eigen zonne-energieinstallatie konden afnemen. Gert Jan Broekroelofs uit Bruchterveld, buurman van het drijvende zonnepark in Kloosterhaar, liet dat zich geen twee keer zeggen. “Dit was voor mij de kans om het verbruik van mijn B&B volledig te verduurzamen,” vertelt Gert Jan.

Regelmatig stapte Gert Jan op zijn fiets om eens om het hoekje kijken bij de ontwikkeling van het drijvende zonnepark. “Ik vond het erg interessant om te kijken hoever het project al gevorderd was iedere keer. Om te zien hoe zoiets ontstaat, hoe dat in zijn werk gaat. Hoe de technische uitvoering in elkaar zit.” Vooral de locatie waar de zonnepanelen geplaatst zijn maakt Gert Jan enthousiast. “Die zandwinplas lag daar maar te liggen, er is weinig natuurwaarde en recreëren doe je er ook niet. Daarom vond ik het een zinvolle bezigheid om hier zonnepanelen op te leggen.”

Om ervoor te zorgen dat omwonenden mee konden profiteren van de komst van het zonnepark, zette GroenLeven een kortingsprogramma op waarmee omwonenden zonnepanelen en een omvormer konden afnemen. Zo draagt niet enkel het drijvende zonnepark bij aan de energietransitie, maar ook kan de nabije omgeving een extra steentje bijdragen en een impuls bieden aan de lokale verduurzaming. Gert Jan: “Dat vond ik echt een leuk gebaar voor omwonenden. Je maakt men zo nog bewuster van duurzaamheid, creëert draagvlak, vergroot interesse en maakt men nieuwsgierig. Sommige mensen denken er wel aan om zelf zonne-energie op te wekken, maar moeten het om diverse redenen op pauze zetten. Met dit programma komen de mogelijkheden dan ineens binnen bereik en dan is de keuze gauw gemaakt.”

Gert Jan schreef zich dus ook in voor de kortingsactie. “Ik was wat aan de late kant met aanmelden, maar GroenLeven en de gemeente stelden zich zo flexibel op dat ik er gewoon bij kon. En daar ben ik heel erg dankbaar voor, want ik heb nu 24 zonnepanelen in totaal kunnen installeren op mijn eigen erf!” In de eerste instantie werden de opties voor zon op dak bij Gert Jan bekeken. “Ik heb een woonboerderij met een rieten dak. Een zonnedak wordt in dat geval wel lastig. Ik heb er daarom voor gekozen om de zonnepanelen in een grondopstelling op mijn erf te plaatsen.” GroenLeven leverde de zonnepanelen en de omvormer, en andere, lokale partijen verzorgden de realisatie van de opstelling.

(artikel gaat verder onder de foto)