Eerste paneel zonnebron Rhoon gelegd

Geplaatst op: 03-06-2019

Vandaag gaven wethouder Marco Goedknegt van de gemeente Albrandswaard, Frits Lakemeier de Rotterdamse Energie Coöperatie en Roland Pechtold van GroenLeven het startsein voor de bouw van zonnebron Rhoon. Gezamenlijk legden zij het eerste paneel.

De zonnebron, gesitueerd langs de A15 in Rhoon, levert met bijna 16.000 zonnepanelen genoeg groene stroom voor zo’n 1.300 huishoudens. Sloten en waterpartijen zorgen voor een verantwoorde landschappelijke inpassing van het park. Een gedeelte van het park is beschikbaar gesteld voor inwoners van Albrandswaard en omgeving. Zij kunnen zich via de Rotterdamse Energie Coöperatie aanmelden voor de postcoderoosregeling. Bijenkasten zullen worden geplaatst om de biodiversiteit te stimuleren.

Wethouder Marco Goedknegt: “Als je energie wilt opwekken, zijn wind, water en zon de voor de hand liggende natuurlijke bronnen. Albrandswaard kiest voor zon en wij zijn dan ook heel trots op het zonnepark dat hier wordt gerealiseerd.”

“Geweldig dat we met dit initiatief een flinke bijdrage leveren aan de klimaatambities van gemeente Albrandswaard”, aldus Roland Pechtold, eindverantwoordelijke GroenLeven. “Daarnaast is het voor mij extra speciaal dat we met GroenLeven op mijn geboortegrond deze bron van groene energie creëren. Ik ben trots op het feit dat we samen met de gemeente en de inwoners van Albrandswaard en omgeving met dit initiatief een flinke bijdrage leveren aan de energietransitie.”

Frits Lakemeier, projectleider Rotterdamse Energie Coöperatie: "In heel Nederland zijn inmiddels al 500 lokale energiecoöperaties waarbij mensen met elkaar lokale duurzame energie opwekken. Zonnepark Rhoon is het eerste coöperatieve project in de gemeente Albrandswaard en we zijn heel erg trots en blij dat circa 100 inwoners in de omgeving eigenaar worden van ruim 700 zonnepanelen in dit park. De energietransitie is wereldwijd een enorme uitdaging en het is geweldig dat we met zonnepark Rhoon hier gezamenlijk een positieve bijdrage aan leveren! Er zijn nog participaties beschikbaar, dus als mensen belangstelling hebben om deel te nemen, verzoeken wij ze om zich snel aan te melden op de website van de coöperatie. Belangstellenden worden dan uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst."