GroenLeven bouwt unieke zonnebron boven een bergbezinkbassin
Innovatieve dubbelfunctie

Geplaatst op: 08-05-2020

Boven het gemeentelijke bergbezinkbassin in Weert bouwt GroenLeven aan een unieke zonnebron met innovatieve dubbelfunctie. De zonnepanelen zullen een dak vormen boven het bassin en daarmee duurzame energie opwekken. Hierdoor wordt er dubbel gebruik gemaakt van de ruimte. Het zonnedak zal bestaan uit zo’n 2.500 zonnepanelen die genoeg groene stroom zullen opwekken voor zo’n 200 huishoudens.

In het bergbezinkbassin loopt het teveel aan water wat uit de riolering stroomt, bij bijvoorbeeld extreme regenval, over in deze bak. Hierna kan het weer teruglopen in het riool. Over de bak, die circa 200 meter lang is en 20 meter breed, wordt het dak van zonnepanelen geplaatst. Deze worden op palen geschroefd die naast de bezinkbak geplaatst worden. Daardoor wordt de constructie van de bezinkbak niet belast.

Het project is een goed voorbeeld van hoe bedrijfsleven en overheid kunnen samenwerken voor een duurzame samenleving. De gemeente Weert wil in 2040 energieneutraal zijn, en met de komst van deze zonnebron wordt hierin een mooie stap gezet.

Op de hoogte blijven van het GroenLeven nieuws? Schrijf u direct in en ontvang onze nieuwsbrief.