GroenLeven breidt drijvend zonnepark Tynaarlo uit

Geplaatst op: 05-11-2020

Een jaar geleden realiseerde GroenLeven een drijvend zonnepark op de zandwinplas van Roelofs B.V. in Tynaarlo. Vandaag de dag wekken de 23.000 zonnepanelen voldoende stroom op voor 2.300 huishoudens. De nieuwe plannen die Roelofs heeft samengesteld voor de voormalige zandwinplas, maken echter de weg vrij voor nóg meer zonne-energie die opgewekt kan worden op de plas. Daarom is GroenLeven gestart met de uitbreiding van het drijvende zonnepark, welke binnen de contouren van de bestaande omgevingsvergunning valt.

De uitbreiding zal aan de oostkant het bestaande drijvende zonnepark worden bevestigd en zal bestaan uit 3 drijvende ‘zonne-blokken’ die aan de bodem verankerd zullen worden. In totaal wordt het zonnepark uitgebreid met ruim 16.000 zonnepanelen, waardoor nog eens 1.500 extra huishoudens gebruik kunnen gaan maken van groene energie.

Flora & fauna

De aanvulling op het zonnepark bestaat uit een duurzame constructie die zorgt voor veel stabiliteit, flexibiliteit en rendement. Met behulp van glas-glas panelen en lichtstraten blijft lucht en licht het wateroppervlak raken. Ook met de uitbreiding is de zandwinplas niet volledig bedekt met zonnepanelen: maar 1/3 van de plas wekt zonne-energie op. Zo blijft er voldoende ruimte over voor flora en fauna. Daarnaast wordt het nieuwe gedeelte verankerd aan de bodem met flexibele bodemverankering. Deze vorm van verankering biedt meer bewegingsruimte bij bijvoorbeeld extreme weersomstandigheden. Doordat er in de bodem verankerd wordt, wordt de ecologie in de oevers niet aangetast.

Duurzaam Tynaarlo

Het drijvende zonnepark in Tynaarlo is niet het enige drijvende zonnepark in samenwerking met Roelofs. GroenLeven realiseerde het afgelopen jaar op een andere zandwinlocatie van Roelofs en mede-eigenaar KWS nog een drijvend zonnepark: drijvend zonnepark Sekdoorn.

De upgrade van zonnepark Tynaarlo draagt daarnaast ook bij aan de duurzame ambities van Roelofs B.V.: zij willen in 2030 klimaatneutraal zijn. Roelofs: “We hechten veel waarde aan duurzaamheid. Als doelstelling hebben we om in 2030 klimaatneutraal te zijn. We werken zeer bewust aan de reductie van onze CO2-uitstoot en met zonne-energie willen we volledig energieneutraal gaan werken”.

De werkzaamheden voor de uitbreiding zijn onlangs gestart. Naar verwachting wordt de aanvulling voor het einde van dit jaar gerealiseerd en aangesloten.


OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN HET GROENLEVEN NIEUWS? SCHRIJF U DIRECT IN EN ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF.