GroenLeven in NoordZ magazine
Interview met Roland Pechtold

Geplaatst op: 12-11-2020

NoordZ, 12 november 2020 | GroenLeven, de marktleider in zonne-energie in Nederland uit Friesland, is verhuisd van Heerenveen naar Leeuwarden. Doordat het bedrijf een snelle groei doormaakte naar meer dan 150 medewerkers, werd de locatie in Heerenveen te klein. Nu is GroenLeven neergestreken aan de Lange Marktstraat tegenover het centraal station van Leeuwarden.

Het noorden, daar waar de energietransitie plaatsvindt

Roland Pechtold, eindverantwoordelijke GroenLeven legt uit: „We vonden het belangrijk om in Friesland te blijven, daar waar de energietransitie plaatsvindt; het noorden van Nederland. Wij zien in Leeuwarden een sterke gemeenschap die op oprechte en eigenwijze manier maatschappelijke vraagstukken aanvliegt. Dit past goed bij het karakter van GroenLeven: „wij werken iedere dag oprecht, vindingrijk en daadkrachtig aan onze missie om de wereld te voorzien van schone energie.”

Het kantoor van GroenLeven in het kenmerkende pand Markt 058 sluit goed aan bij de ambities van GroenLeven. Pechtold: „Het kantoor bevindt zich tegenover het centraal station in Leeuwarden, waardoor medewerkers en relaties het gemakkelijk kunnen bereiken met het openbaar vervoer. Daarnaast is het pand energiezuinig en is het dak voorzien van zonnepanelen van GroenLeven. Duurzaamheid staat centraal. Zo waren de tafelbladen in ons werkcafé eerst deuren en zijn de tafelpoten van tweedehands stellingen. Onze bureaus zijn circulair net zoals ander meubilair zoals stoelen. Een kantoor dat perfect aansluit bij onze filosofie en waarvan uit we samen met onze klanten hard kunnen werken aan de energietransitie.”

Prehistorische holenbeer

Want dat is volgens Pechtold hard nodig. „We zijn als Nederland het slechtste jongetje van de klas als het gaat om groene energie. Maar 8,7% is duurzaam. We moeten dus echt flinke stappen maken. In Siberië was het afgelopen zomer 38 graden en kwam er onder 40.000 jaar oud ijs een prehistorische holenbeer vandaan. Daar word ik heel zenuwachtig van. Daarom werken wij graag samen met ondernemers met grote daken of andere locaties om deze met zonnepanelen te veranderen in bronnen van groene energie. Het mooie aan zonne-energie is dat ondernemers er geld mee verdienen en dat het goed is voor het klimaat. Door nu als ondernemer in te stappen ben je toekomstbestendig en verzekerd van jarenlange inkomsten.” Enkele voorbeelden van die samenwerkingsverbanden met ondernemers zijn de partnerships van GroenLeven met FrieslandCampina en Agrifirm met als doel de daken van agrariërs te voorzien van zonnepanelen. Bij diverse locaties van Wetterskip Fryslân heeft het bedrijf zonnepanelen geïnstalleerd, op grond rondom de zuiveringsinstallaties, als carports en op een voormalige vuilstort. Ook ontwikkelt GroenLeven drijvende zonneparken en zonne-energieinstallaties boven diverse soorten fruit.

Wij zoeken graag de dubbelfunctie

„We moeten in een klein land goed nadenken over hoe we de ruimte gebruiken. Wij zoeken daarom graag de dubbelfunctie, zoals bijvoorbeeld zandwinplassen, fruit, oude vuilstorten, parkeerplaatsen en vanzelfsprekend grote daken. Deze ondernemers stappen in zonne-energie omdat zijn een bijdrage willen leveren aan een schonere en betere wereld en omdat het goed is voor de portemonnee. Ook een mooie dubbelfunctie dus.” De omslag naar schone energiebronnen moet volgens Pechtold zo snel mogelijk gemaakt worden. „Dit jaar waren wij hoofdsponsor van de Slachtemarathon, maar deze ging door corona helaas niet door. De langste dijk van Friesland, de Slachtedijk. Een dijk staat voor ons symbool voor bescherming. Laten we de verdere opwarming van de aarde voorkomen, zodat we onze dijken niet hoeven op te hogen.”

OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN HET GROENLEVEN NIEUWS? SCHRIJF U DIRECT IN EN ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF.