Innovatieve dubbelfunctie: GroenLeven start grootschalige agri-pv proef
met verschillende fruitsoorten

Geplaatst op: 24-06-2020

GroenLeven is in samenwerking met diverse telers en andere partners gestart met agri-pv proeven, waarbij zonne-energie gecombineerd wordt met diverse soorten zachtfruit. Op verschillende locaties in Nederland zijn proefopstellingen van zonnepanelen geplaatst boven bramen, rode bessen, blauwe bessen en aardbeien, naast de proefopstelling die in 2019 boven frambozen is geplaatst. Nog niet eerder is in Europa de dubbelfunctie op deze schaal getest.

De toekomst van de agri-pv ziet er veelbelovend uit. In 2019 startte GroenLeven met een pilot waarbij twee soorten zonnepanelen speciaal voor dit project ontwikkeld werden, waaronder een semi-transparant exemplaar. Deze zijn geplaatst boven frambozenstruiken bij fruitteler Piet Albers in Babberich, waarmee het effect van de zonnepanelen op de plant en het fruit onderzocht konden worden.

De zonnepanelen moeten de traditionele plastic bogen vervangen. Piet Albers: “Het plastic moet er elk jaar op en af en het is na een jaar of zes afval. Met storm kan het folie kapotwaaien. En ook hagel en extreme hitte blijft een risico. Met de zonnepanelen hebben we daar dus geen last meer van en we wekken ook nog eens groene energie op.”

Gunstiger klimaat

De eerste resultaten wijzen uit dat het klimaat onder de panelen stabieler is dan onder de plastic bogen. Willem de Vries, projectmanager bij GroenLeven, legt uit: “We zien in de eerste resultaten dat de temperatuur onder de zonnepanelen lager blijft. Dat is voordelig voor de fruitstruiken: de plantgroei vermindert namelijk bij erg hoge temperaturen en het fruit kan zelfs kapotgaan als het echt te heet wordt. De panelen bieden dus een prima bescherming voor de planten, terwijl zij tegelijkertijd wel voldoende licht doorlaten. Een prachtig voorbeeld van een innovatieve dubbelfunctie.”

Ook bleek dat het vinden van de goede opstelling en de balans in lichtdoorlatendheid erg nauw luistert, wat waarschijnlijk zelfs per gewas verschillend is. De proeven zijn daarom nu uitgebreid met opstellingen boven rode bessen, blauwe bessen, bramen en aardbeien.

Samenwerking met WUR

Samen met de Wageningen Universiteit (WUR) onderzoekt GroenLeven het effect van de semi-transparante zonnepanelen op de planten verder. In de proefopstellingen zijn sensoren bevestigd waarmee onder andere temperatuur, luchtvochtigheid en PAR-licht gemonitord kunnen worden. Ook wordt gelet op plant- en vruchtgroei en de ziektedruk. Naar verwachting zijn aan het einde van het seizoen, in september, de resultaten van dit proefjaar bekend.

Op de hoogte blijven van het GroenLeven nieuws? Schrijf u direct in en ontvang onze nieuwsbrief.