GroenLeven werkt mee aan ontwikkeling efficiëntere zonnepanelen voor grootschalige productie

Geplaatst op: 25-06-2020

GroenLeven, TNO, Eurotron, en SIEC bundelen hun krachten in het Whooper-project, met als doel een nieuw zonnepaneel te ontwikkelen dat meer stroom genereert en de elektriciteitskosten verlaagt in vergelijking met conventionele panelen. Deze Whooper-module brengt twee hoogstaande PV-technologieën, silicum heterojunctie (HJ)-zonnecellen en achterzijde-contact moduletechnologie, samen om een nieuw zonnepaneel te realiseren voor grootschalige productie. Het innovatieve project past goed bij het vindingrijke DNA van GroenLeven.

GroenLeven levert een bijdrage aan het project met de installatie en het monitoren van het testveld met Whooperpanelen op de locatie van het Solar Innovation & Experience Center (SIEC). Hierbij zal Groenleven de prestaties van de Whooperpanelen vergelijken met die van standaardpanelen. Het SIEC is eerder dit jaar opgeleverd door GroenLeven naast het zonnepark Oranjepoort, dat eind 2018 is aangesloten op het net. 

Partners in het Whooper-project

TNO optimaliseert en ontwikkelt de Whooper-celtechnologie in dit project. Samen met celproducenten wordt de fabricage van zonnecellen in een industriële pilotline opgezet. Daarnaast neemt TNO het ontwerp en de fabricage van de minimodules voor haar rekening, alsmede een betrouwbaarheidsonderzoek. Ook ontwerpt en analyseert TNO de veldtestopstelling met Whooper-modules.

Eurotron, een fabrikant uit Zuid-Holland en wereldwijd marktleider op het gebied van apparatuur voor de productie van zonnepanelen met achterzijdecontactcellen, zal in het project bijdragen aan de ontwikkeling van het moduleontwerp. Er worden testmodules gemaakt in het Eurolab, het laboratorium van Eurotron waar fabricage van achterzijde-contact zonnepanelen en R&D-projecten wordt uitgevoerd.

SIEC draagt bij aan het project door een representatieve locatie beschikbaar te stellen, namelijk het SIEC-fieldlab bij Zonnepark Oranjepoort in de gemeente Emmen. Hier worden de Whooper-modules geplaatst, gemonitord en vergeleken met standaardmodules. Er worden speciale draagconstructies geplaatst die de installatie van zonnepanelen op daken nabootsen. SIEC biedt een veilige en gecontroleerde omgeving voor de uitvoering van testen.

Na een ontwikkeltraject van een jaar is de technologie klaar voor (proef)fabricage. Daarnaast zal er gewerkt worden aan de evaluatie van de robuustheid en reproduceerbaarheid van de technologie op industriële schaal en aan het monitoren van de opbrengst van de testmodules op de SIEC-locatie.

Het Whooper-project vindt plaats met steun van de Topsector Energie van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Efficiëntere zonnepanelen

Op de hoogte blijven van het GroenLeven nieuws? Schrijf u direct in en ontvang onze nieuwsbrief.