Het zonnedak van: Familie Harbers

Geplaatst op: 26-11-2020

Na als familie 200 jaar gevestigd te zijn in Nieuw-Schoonebeek met hun melkveehouderij, verruilde Johan Harbers met zijn gezin zijn roots voor een gloednieuwe boerderij in het dorp Barger-Compascuum in Drenthe. De FrieslandCampina melkveehouder vond hier meer dan een nieuw onderkomen voor zijn familie en zijn runderen: hij vond een potentiële locatie voor de opwek van groene energie. Johan Harbers: “Als je zo’n groot dak tot je beschikking hebt, waarom zou je het dan niet inzetten om een steentje bij te dragen aan de energietransitie?”

Het gloednieuwe dak van Harbers bleek een perfect canvas te zijn voor 800 nieuwe zonnepanelen, naast de 60 panelen die hij al in zijn bezit had. Johan: “Het dak had precies een goede ligging en was omvangrijk genoeg om echt een verschil te kunnen maken. GroenLeven heeft hier onlangs binnen het FrieslandCampina Solar-programma een zonnedak geïnstalleerd waarmee ik voldoende energie kan opwekken voor zowat de hele straat.” Het FrieslandCampina Solar-programma, waarin GroenLeven en FrieslandCampina samenwerken, stimuleert melkveebedrijven om zonnepanelen op hun daken te installeren. De stroom die Harbers opwekt zal FrieslandCampina dan ook gebruiken om de zuivelketen verder te verduurzamen.

De bewoners van de straat waar Harbers over spreekt reageerden enthousiast op het nieuwe zonnedak van de familie.  “Ze vinden het absoluut een goede zaak. De lokale gemeenschap is hier erg gemotiveerd voor duurzame energie, het steekt elkaar wel aan. Ik ben dan ook niet de eerste in de straat met een zonnedak: 70% van de straat wekt al groene energie op met zonnepanelen.”  

Voor Harbers is duurzaamheid niet een mogelijkheid, maar een must; circulair werken is voor de melkveehouder het nieuwe normaal geworden. “Ik zorg er bijvoorbeeld voor dat ik de mest goed scheid en het voer voor mijn koeien uit de lokale omgeving haal. Zo wil ik ervoor zorgen dat er minder CO2 uitgestoten wordt bij het transport. En nu wek ik ook nog eens groene energie op met mijn boerderijdak.”

Harbers spreekt met tevredenheid over de samenwerking die hij in de afgelopen periode heeft gehad met GroenLeven. “Deze partij doet wat ze zeggen. Ze nemen een sterk standpunt in en pionieren in een wereld die blijft veranderen. Uiteraard moeten daarbij de nodige hordes genomen worden, ook bij de realisatie van een zonnedak zoals dat van mij. Juist dan is het goed dat je een partij aan de hand hebt die daadkrachtig en oprecht handelt.”

Een aantal weken geleden leverde GroenLeven het zonnedak op bij Harbers. Op de vraag of Harbers zichzelf beschouwt als voorbeeld voor andere dakeigenaren, reageert hij nuchter. “Ik wil gewoon graag goed doen voor de wereld, ervoor zorgen dat de generatie na ons ook een schone, gezonde wereld heeft waarop verantwoord verder geleefd kan worden. Of ik nou een voorbeeld geef met mijn zonnedak of niet, ik hoop dat iedereen er zo over denkt en zelf de intrinsieke motivatie heeft om een steentje bij te dragen. En als je een groot dak tot je beschikking hebt zoals ik, wat houdt je dan tegen om er groene energie mee op te wekken om vorm te geven aan deze motivatie?”

Het zonnedak van: familie Harbers

OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN HET GROENLEVEN NIEUWS? SCHRIJF U DIRECT IN EN ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF.