Het zonnedak van familie Hofman

Geplaatst op: 02-07-2021

Op het melkveebedrijf van de familie Hofman is 24 uur per dag actie gaande. De hele dag door worden er koeien gemolken met behulp van melkrobots, draaien er ventilatoren, wordt er water gezuiverd voor gebruik op het bedrijf, mest gemixt met automatische mestmixers en werken er robots zoals mestrobots en een voer-aanschuif-robot.  Elektriciteit is dus een essentieel ingrediënt voor de onderneming van de familie, en daardoor is de nieuwe energievoorziening ook een onmisbaar element geworden: 910 zonnepanelen op het staldak van de familie. Volgens William Hofman, opvolger van de melkveehouderij, is dat nog maar het begin. “De keuze voor duurzame energievoorziening is voor ons makkelijk gemaakt.” 

Samen met zijn ouders runt William het melkveebedrijf Hofman in Zuidveen, Overijssel. Dagelijks worden hier 200 koeien gemolken, vergunning technisch is het mogelijk de 4 robots vol te melken daar wordt naar toe gewerkt. William heeft cursus bedrijfsopvolging gedaan en de eerste stappen naar de overname worden gezet. William: “In ons bedrijf is bijna alles geautomatiseerd en gemechaniseerd. Eigenlijk maakt het bedrijf een transitie door naar het melkveebedrijf van de toekomst.” 

Dat betekent voor William dat zijn doel is de kringloop gesloten te maken. In een bedrijf waarin zoveel gebruik wordt gemaakt van elektriciteit loont het dan ook om te onderzoeken waar deze energie het beste vandaan moet komen. “Wij willen erg graag zelfvoorzienend zijn, weinig van buitenaf hoeven te gebruiken, en voor stroom is 't hetzelfde verhaal. Daarom hebben we ervoor gekozen om zonnepanelen te plaatsen op onze daken.” 

Daarvoor sloeg de familie Hofman de handen ineen met GroenLeven. Samen hebben zij 910 zonnepanelen geplaatst op het staldak, waarmee het bedrijf voorzien wordt van schone energie én energie teruglevert aan het net. “Vier jaar geleden ontstond het idee voor de zonnepanelen. Dat kon toen via het Solar-programma van FrieslandCampina, maar uiteindelijk koos ik er toch voor om zelfstandig ermee aan de slag te gaan. Een geruime tijd later, in december 2020, kreeg ik een brief van de netbeheerder waarin zij kenbaar maakten dat stroomteruglevering op onze locatie mogelijk was. Dat bleek uiteindelijk de bal aan het rollen te brengen; hier startte onze samenwerking met GroenLeven.” 

De SDE-subsidie die Hofman uiteindelijk overnam van GroenLeven kwam met een deadline: voor 7 juli 2021 moest hij zijn zonnedak realiseren om hier gebruik van te kunnen maken. “Maar uiteindelijk leverde dat geen problemen. In januari had GroenLeven al een offerte klaarliggen én een constructiecheck gedaan. Vanaf daar ging het eigenlijk nog sneller. Strakke lijnen, strakke planning, goede kennis en ik had er ook nog eens weinig omkijken naar. GroenLeven nam de realisatie volledig uit handen. In mei werd mijn zonnedak afgerond en aangesloten. Ik ben ontzettend tevreden.” Momenteel onderzoekt Hofman samen met GroenLeven verdere verduurzaming van zijn bedrijf door bijvoorbeeld de inzet van batterijen. 

Het is de ondernemers in de buurt ook opgevallen dat William duurzame energie opwekt. Zo willen diverse buren graag een deel van een zonnedak van William kopen en staat men positief tegenover de komst van een zonnebron in hun buurt. “Maar ook zijn veel daken nog onbenut, die ingezet kunnen worden voor zonne-energie. Niet enkel in mijn regio, maar in heel Nederland. Tegen die ondernemers wil ik zeggen: zorg dat de constructie van je pand geschikt is of gemaakt wordt, check eventuele transportbeperkingen en anticipeer hierop met bijvoorbeeld batterijen en wat houd je dan nog tegen?” 

Intrinsieke motivatie is hierin een leidende kracht, maar volgens William zullen ondernemers op den duur ook de overstap móeten doen. “Wij doen dit voor duurzaamheid én het verdienen van geld, maar het wordt langzamerhand ook van je verlangd als melkveehouder. Vanuit de overheid, maar ook vanuit de melkfabriek. Heb je een duurzame onderneming, dan heb je in deze tijd gewoonweg een streepje voor. Ik verkoop naast mijn zuivelproducten bijvoorbeeld ook mijn Garanties van Oorsprong (GVO's) aan FrieslandCampina, die daarmee weer een deel van haar keten kan verduurzamen.” 

Wanneer we naar de toekomstvisie van William vragen, kijkt hij vooral eerst naar dat wat we nu duurzaam noemen. “Dat de producten van nu niet meer CO2 uitstoten, zoals elektrische auto's, betekent nog niet dat ze duurzaam zijn. Wat gebeurt er met de materialen waarvan ze gemaakt zijn op den duur? Het is belangrijk om nu de start te maken in de energietransitie met wat we hebben, maar ook om na te denken over hoe we met de restproducten in de toekomst ook weer goede dingen kunnen doen.” 

Verder ziet William heil in waterstof, die overigens wel groen verkregen moet zijn. “Maar wat de duurzame energiebronnen van de toekomst ook zijn, het zit hem in denken in langetermijnoplossingen. Waar plaatsen we ze? Wat gebeurt ermee na 30 jaar? En wat levert het op voor de lokale omgeving en het bijkomende draagvlak? Dat is waar we nu al goed over na moeten denken."