Het zonnedak van:
het Skûtsjemuseum in Eernewoude

Geplaatst op: 15-09-2020

In het Friese Eernewoude (Earnewâld) staat een bijzonder pand wat ontworpen is naar het ‘skûthûs’, het hart van een Friese scheepswerf. Op het dak van het pand van dit museum, het Skûtsjemuseum, vind je oudhollandse dakpannen die het plaatje van de klassieke architectuur afmaken. Op een ander, verlaagd gedeelte vind je de futuristische ‘dakpannen’: zonnepanelen. GroenLeven realiseerde onlangs dit zonnedak met 24 zonnepanelen op dit prachtige pand.

Futuristische zonnepanelen en klassieke dakpannen; het contrast kan van buitenaf groot lijken. Toch hebben de twee meer met elkaar gemeen dan je zou denken. Harm de Vlas, voorzitter van het Skûtsjemuseum legt uit:

“Het Skûtsjemuseum gaat over een periode waarin zaken waar we ons nu druk om maken, toen heel gewoon waren. In dat opzicht was de historie die we hier tentoonstellen zijn tijd ver vooruit. Ik vertel in mijn rondleidingen aan de gasten altijd dat de skûtsje-eigenaar en zijn gezin al in ‘tiny houses’ leefden, al minimaal gebruik maakten van nieuw materiaal en zorgden dat schepen op wind(energie) konden voortbewegen. Energiezuinig en zuinig met grondstoffen, dat moeten wij toch ook kunnen in deze tijd?”

De komst van de zonnepanelen op het dak van het museum voegt het woord bij daad. GroenLeven heeft 24 zonnepanelen aan het museum gedoneerd en verzorgde de aanleg ervan. “Dat vinden we bij het Skûtsjemuseum fantastisch”, vertelt De Vlas. Het installatiewerk hebben zij laten uitvoeren door een lokale organisatie. Maatschappelijk ondernemen zit dan ook in het DNA van het museum: de organisatie wil, net als GroenLeven, het goede doen en een steentje bijdragen aan een betere wereld. Met ruim 50 vrijwilligers werken zij samen aan dit doel.

Upgrade
Het nieuwe zonnedak is onderdeel van een verbouwing waar het Skûtsjemuseum zich de afgelopen periode op gestort heeft. Het museum is in verband met de coronacrisis pas vanaf de tweede helft van juli weer geopend en door de maatregelen kunnen maar een beperkt aantal gasten per keer het museum bezoeken. Ondanks dat dit natuurlijk niet de bedoeling was, leverde het toch wel kansen op volgens De Vlas.

“Elk nadeel heeft z’n voordeel; door de omstandigheden door corona ontstond wel meer ruimte om te verbouwen, uit te breiden en te verduurzamen. We hebben het gebouw echt een upgrade kunnen geven. De kans die GroenLeven hierin bood kwam als geroepen. De samenwerking met GroenLeven was door dezelfde omstandigheden kort en hevig, maar we hebben deze ook als zeer plezierig ervaren.”

Het zonnedak zorgt ervoor dat het elektrisch verbruik van het museum geneutraliseerd is, een wens die al enige tijd bestond bij het museum. De Vlas: “We vonden dat ons energiegebruik wel wat minder mocht. Verantwoord omgaan met energie, net zoals de vroegere schippers dat deden. Door de zonnepanelen is het verbruik en de opwek in balans gekomen.” Of er nog meer verduurzamende maatregelen in het vat zitten voor het Skûtsjemuseum? “Wellicht hierna van het gas af?” vertelt hij met een glimlach. 

Zonnedak Skûtsjemuseum

OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN HET GROENLEVEN NIEUWS? SCHRIJF U DIRECT IN EN ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF.