Het zonnedak van:
‘kleine Moes’

Geplaatst op: 15-10-2020

Dromen, duurzaam denken en doorpakken: zo zette mediaproducent Mustafa Gumussu zijn ambities om in werkelijkheid. De fotograaf, die regelmatig de zonnedaken en – parken van GroenLeven in beeld brengt, vond in het centrum van Heerenveen een ‘mooie, oude bende’ die hij transformeert tot een prachtige, duurzame studio mét zonnedak. Of hij trots is? “Moet je kleine Moes nu eens zien met ruim 800 zonnepanelen op zijn dak,” vertelt hij met een tevreden lach.

De meeste mensen kennen Mustafa als de fotograaf die regelmatig in zijn geel-zwarte auto stapt en op pad gaat om diverse onderwerpen in beeld te brengen. In ‘kleine Moes’, zoals hij door zijn bekendenkring wordt genoemd, huist echter een ondernemer die veel meer is dan die fotograaf die altijd enthousiast mooie verhalen vertelt in beeld én woord. Mustafa Gumussu:

“Ik heb vroeger zelf een fotowinkel gehad en ben later in een werkruimte getrokken in het stadion van SC Heerenveen, waar ik regelmatig foto’s voor schiet. Toch bleef mijn droom kriebelen. Ik wilde erg graag mijn eigen studio, mijn eigen onderdak. Toen ik een pand vond op een prachtige locatie in het centrum van Heerenveen ging mijn knop om. Dat er werk aan moest gebeuren stond vast, maar het was voor mij een prachtig canvas.”

Duurzaamheid ging door het vele contact wat Mustafa heeft met GroenLeven een grote rol spelen bij het nieuwe pand. “Ik zet voor GroenLeven regelmatig zonne-energieprojecten met diverse dubbelfuncties op beeld. Ik ben eigenlijk zo vaak bezig met duurzaamheid en hernieuwbare energie dat ik tot het besef kwam dat ik ook mijn eigen dubbelfunctie wilde, een zonnedak. Door de korte lijntjes die ik met GroenLeven heb was het idee dan ook al gauw omgetoverd tot een plan: ik creëerde met GroenLeven mijn eigen zonnedak met ruim 800 panelen.”

Het nieuwe zonnedak werd uiteindelijk de rode draad in de verbouwing van het pand. De constructie is voor ongeveer 80% gesloopt om ruimte te maken voor een constructie die geschikt was om de zonnepanelen te kunnen dragen.

“Ik wil op deze manier gewoon ook mijn steentje bijdragen. Niet alleen met de duurzame energie die opgewekt wordt, maar ook door andere ondernemers te inspireren. Ik heb laten zien dat je als pandeigenaar niet benauwd moet zijn dat jouw pand onvoldoende kracht heeft om zonne-energie te kunnen opwekken. Een paar aanpassingen kunnen het verschil maken.”

In het nieuwe kantoorpand is niet enkel de studio van Mustafa zelf gevestigd. Het gebouw biedt ook een kantoortuin, waar startende ondernemers zich kunnen vestigen en opslagunits zullen komen.

“Duurzame energie is onderdeel geworden van mijn identiteit en die van mijn pand. Ik wil duurzaamheid met de paplepel ingieten bij de ondernemers die hier zullen werken. Dat gaat nog verder dan werken in een duurzaam, gasloos pand: ook elektrisch rijden wil ik stimuleren, door elektrische laadpalen te installeren nabij het pand.”

Onlangs werd het kersverse zonnedak van Mustafa in gebruik genomen. “Ik ben erg blij dat GroenLeven mij hierbij heeft begeleid. Het gehele proces heb ik het idee gehad dat ik aan de hand meegenomen werd door het proces, dat geeft een vertrouwd gevoel.” Dat Mustafa trots is op zijn prachtige pand met zonnedak mag duidelijk zijn: “Toen de schakelaar om ging en het zonnedak officieel zijn werk deed, ben ik met een potje bier op een stoeltje erbij gaan zitten en heb ik eens even goed zitten genieten. Geweldig dit.” Of de bijnaam ‘kleine Moes’ nu nog wel bij Mustafa past? “Ik denk dat ‘groene Moes’ nu een stuk beter past!” 

Het zonnedak van: ‘kleine Moes’

OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN HET GROENLEVEN NIEUWS? SCHRIJF U DIRECT IN EN ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF.