Wij zijn bereikbaar
Bereikbaar van 08:30 tot 17:00 Bel 058 - 799 0000
Wij zijn bereikbaar
Bereikbaar van 08:30 tot 17:00 Bel 058 - 799 0000

Kamerlid Agnes Mulder geeft startsein voor bouw zonnepark Groningen Airport Eelde

Geplaatst op: 31-05-2019

Kamerlid Agnes Mulder heeft vandaag het startsein gegeven voor de bouw van het unieke zonnepark op het middenterrein van Groningen Airport Eelde. Samen met Marco van de Kreeke, directeur Groningen Airport Eelde, en Roland Pechtold, eindverantwoordelijke GroenLeven, plaatste zij het eerste zonnepaneel. Agnes Mulder feliciteerde GroenLeven, de luchthaven en andere betrokkenen met dit project: “Dit is een mooi voorbeeld van lef en ondernemerschap. Niemand wist nog precies hoe het moest, maar we zijn het gewoon gaan doen. Een prachtig project in mijn provincie Drenthe dat echt leiderschap toont. Ik ben trots om het eerste paneel te mogen leggen.”

Het project past goed bij de duurzaamheidsambities van de luchthaven. Marco van de Kreeke, directeur Groningen Airport Eelde: “De aanleg van het zonnepark is een belangrijke stap in de verduurzaming van onze luchthaven. Groningen Airport Eelde gaat hiermee zijn eigen energie opwekken. Verduurzaming is voor ons niet een project, maar een visie. Vliegtuigen vliegen voorlopig nog op fossiele brandstoffen, maar elektrisch vliegen komt er aan. De eerste kleine elektrische toestellen vliegen al. Binnen 10 tot 20 jaar verwachten we dat ook passagiersvluchten op de korte afstand elektrisch kunnen zijn. En dat is natuurlijk echt duurzaam als de gebruikte elektrische energie dan ook ‘groen’ is. Op onze luchthaven wordt dat mogelijk.”

GroenLeven ontwikkelt het unieke zonnepark. Roland Pechtold: “Wat we hier realiseren in samenwerking met Groningen Airport Eelde is ongekend. Het eerste zonnepark ter wereld dat op deze manier op een actieve luchthaven wordt aangelegd. Ik ben trots op de intensieve samenwerking en het grote vertrouwen dat er is tussen Groningen Airport Eelde en GroenLeven. Alleen op deze manier kunnen we zo’n geweldig en uitdagend project, gezien de specifieke en vergaande veiligheidseisen, realiseren. Met dit zonnepark laten Groningen Airport Eelde en GroenLeven zien dat zij leidend willen zijn in de energietransitie.”

De initiatiefnemers voor dit unieke zonnepark werden door Provincie Drenthe samengebracht. Gedeputeerde Tjisse Stelpstra gaf in zijn toespraak aan dat de provincie enorm zuinig is op de kwaliteit van ons landschap. “Dat betekent niet dat er niks kan, maar dat we vooral kijken hoe het mooi en verantwoord kan. Na bijvoorbeeld de zonneparkeerplaats op het TT-circuit, krijgen we nu een prachtig zonlandschap op de luchthaven en straks misschien nog een aantrekkelijke zonneroute langs de A37. Inmiddels is wel duidelijk dat de energietransitie ook tot mooie projecten kan leiden, waar we met elkaar trots op kunnen zijn,” aldus de energiegedeputeerde.

Aan de bouw van dit zonnepark is veel onderzoek vooraf gegaan, waarbij de uitvoering tot in detail is uitgedacht en voorbereid. Tijdens de bijeenkomst werden de genodigden meegenomen op excursie over het bouwterrein en werd een uniek kijkje achter de schermen gegeven.

Zonnepark Groningen Airport Eelde
Zonnepark Groningen Airport Eelde komt tussen start- en taxibaan en het platform en bestaat uit 63.196 zonnepanelen die genoeg groene stroom opwekken voor zo’n 6.200 huishoudens. Ook wordt er een overkapte doorgang naar het platform aangelegd. Op het dak van de doorgang worden zonnepanelen geplaatst. Met de zonnepanelen die op de doorgang worden geplaatst kan Groningen Airport Eelde straks haar eigen stroom opwekken. Hierdoor is de luchthaven zelfvoorzienend in haar elektriciteitsverbruik.