Klaar voor de zon: bouw Zonnepark Exloosche Landen afgerond

Geplaatst op: 27-10-2021

Sinds april 2021 bouwt GroenLeven aan een zonnepark nabij Exloo: Zonnepark Exloosche Landen in de gemeente Borger-Odoorn. Nu, 6 maanden en 136.000 zonnepanelen later, is het zonnepark klaar voor de zon; de bouw van het zonnepark is afgerond. Joash Wijbenga, projectmanager bij GroenLeven voor onder andere dit project, vertelt het verhaal van het unieke zonnepark waarbij de unieke samenwerking een hoofdingrediënt vormt.

Hoe is het zonnepark tot stand gekomen?

GroenLeven heeft samen met een aantal boeren uit de gemeente een unieke poule opgericht en samen met hen uitgezocht welke gronden het meest kansrijk waren voor de ontwikkeling van een zonnepark. Door deze poule konden percelen van de eigenaren geclusterd worden, waardoor de gemeente veel keuze had in de selectie van de beste locatie.

Profiteren alle agrarische deelnemer van de poule van de komst van het park?

Ja, ze zijn allemaal verzekerd van een vergoeding. Het daadwerkelijke park is gebouwd op de grond van 3 eigenaren. De boeren op wiens grond geen panelen zijn geplaatst krijgen een vergoeding via een systeem van een unieke optievergoeding.

Maar naast de boeren zijn er ook anderen die meedelen in de voordelen.

Klopt. Als het zonnepark volledig afgerond en aangesloten is, zullen we een programma starten waarbij geïnteresseerden uit de regio kunnen participeren in het zonnepark via crowdfunding. Maar er is ook een Gebiedsfonds opgericht toen de bouw van het zonnepark gestart werd.  GroenLeven heeft hier een financiële bijdrage aan geleverd, zodat initiatieven voor sociaal-maatschappelijke projecten of de verdere verduurzaming van Exloo de komende 7 jaar opgezet kunnen worden. Verder is een financiële bijdrage geleverd aan de verbetering van de energievoorziening van het openluchtzwembad van Exloo; een mooie extra duurzame impuls aan de regio.

Het is een grondgebonden zonnepark; waarom was dit stuk land geschikt?

Deze specifieke locaties zijn gekozen omdat het voor landbouw uitdagend is. Het is namelijk vrij natte veengrond, dat brengt voor de agrariërs een hoger oogstrisico met zich mee. Door op deze grond zonnepanelen te plaatsen krijgt het toch een goede functie en levert het een aanzienlijke bijdrage aan de energietransitie.

Wordt er dan ook extra aandacht besteed aan de aanwezige ecologie en biodiversiteit?

Zeker. We hebben voorafgaand aan de bouw samen met de gemeente Borger-Odoorn uitgebreid onderzoek gedaan naar de landschappelijke inpassing van het zonnepark. Het is een vereiste dat de komst van een zonnepark ook écht goed doet en past in de filosofie van GroenLeven, dus een goede landschappelijke inpassing is een vast onderwerp op de agenda. Dit zonnepark wordt omzoomd door een sloot en een wal, en een groot deel van het zonnepark wordt ingezaaid met een kruidenrijk mengsel; goed voor de aanwezige insectenpopulatie. Die gaan we overigens extra ondersteunen door vijf bijenhotels rondom het park te plaatsen.

Zijn er verder nog technische hoogstandjes verwerkt in het park?

Het zonnepark ligt in de buurt van LOFAR, een – zeer gevoelige - ruimtetelescoop van Astron. Om te zorgen dat de ruimtetelescoop geen last heeft van storing door het zonnepark, zijn speciale kasten ontworpen die om alle omvormers van het park heen geplaatst zijn. Deze kasten zijn door onszelf ontworpen en ontwikkeld en zijn daarmee uniek.