Klimaatrapport IPCC: Zonder forse maatregelen moet de wereld zich klaarmaken voor aanzienlijk grotere weersextremen

Geplaatst op: 09-08-2021

Op 9 augustus heeft het IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties, een nieuw klimaatrapport gepresenteerd. Dit is het eerste rapport sinds 2013, en klimaatwetenschappers hebben aangegeven nu veel meer te weten te zijn gekomen over klimaatverandering en de rol van de mens. Honderden klimaatwetenschappers uit 66 landen hebben in de afgelopen jaren meegewerkt aan het rapport.

De conclusies liegen er niet om; als we niet drastische veranderingen gaan aanbrengen, gaan we een periode van veel extremen in het weer en klimaat tegemoet, met alle gevolgen van dien. Het klimaat is namelijk volgens het rapport in zeker 2.000 jaar tijd niet zo snel veranderd als dat het nu doet. Dat de mens hiervoor verantwoordelijk is, is indiscutabel. De VN noemt het dan ook ‘code rood’ voor de mensheid.

Om de gevolgen van klimaatverandering voor mens, dier en natuur te beperken is het belangrijk dat de opwarming van de aarde de 1,5 graad Celsius niet overstijgt. Enkel met grote, ingrijpende maatregelen is deze beperking nog mogelijk. Gebeurt dit echter niet en blijft de CO2 uitstoot gelijk of zelfs veel hoger? Dan kijken we naar een toekomst waarin de aarde met 5 graden opgewarmd kan zijn.

Ook is het stijgen van de zeespiegel door de opwarming van de aarde onomkeerbaar geworden. Eind deze eeuw zal de zeespiegel tot één meter kunnen stijgen. Als de CO2 uitstoot hoog blijft, dan kan het in 2100 twee meter gestegen zijn, in 2150 zelfs 5 meter.

Andere veranderingen in weersomstandigheden en klimaat:
·       Intensere en frequentere hittegolven
·       Meer hittegolven in de oceanen
·       Meer en vaker zware regen
·       Vaker droogte
·       Meer zware tropische cyclonen
·       Steeds minder ijs op de Noordpool
·       Afname van de permafrost

Raadpleeg het rapport van IPCC voor alle details.