Officiële opening van het zonnepark op de voormalig vuilstortlocatie in Garyp

Geplaatst op: 12-05-2017

Op vrijdagmiddag 12 mei is onder veel publieke belangstelling het grootste zonnepark van Fryslân in Garyp geopend. Het park is op een unieke manier tot stand gekomen via een burgerinitiatief vanuit de dorpsgemeenschap van Garyp. Na een inleidende speech door Arno Brok, de Commissaris van de Koning in Fryslân werd de officiële onthulling van de naam de “Griene Greide” door gedeputeerde Michiel Schriers op zich genomen en hiermee is het grote park van 6 hectare en ruim 27.000 zonnepanelen nu officieel in gebruik en kan jaarlijks zo’n 1.700 gezinnen van stroom voorzien.

Voormalige vuilstortlocatie
Samen met GroenLeven uit Heerenveen is in Garyp op de voormalige grofvuillocatie een geweldig maatschappelijk project tot stand gekomen. Het braakliggende terrein krijgt door het zonnepark een nieuwe functie; een duurzame functie. Door de expertise van GroenLeven en het doorzettingsvermogen van het bestuur van de Enerzjy Koöperaasje Garyp kon het initiatief ook daadwerkelijk worden gerealiseerd. Zowel de gemeente Tytsjerksteradiel alsook de provincie Fryslân hebben dit initiatief gesteund.
 
300 GvO’s cadeau voor de gemeente Tytsjerksteradiel
Vanaf 1 februari zijn er inmiddels ruim 1,5 miljoen kWh’s geproduceerd. Voor elke 1000 kWh geproduceerde stroom wordt door CertiQ (ministerie van EZ) een Garantie van Oorsprong (GvO) afgegeven. De verwachte jaarproductie van 6 miljoen kWh zal dus ruim 6.000 GvO’s opbrengen die zo veel mogelijk worden verkocht in Garyp en omgeving. Ook de gemeente Tytsjerksteradiel neemt als grootverbruiker GvO’s af van dit zonnepark. Ruim de helft van de gemeentelijke vergroening wordt betrokken van de ‘Griene Greide’ in Garyp. Het bestuur van de Enerzjy Koöperaasje Garyp heeft tijdens de openingsceremonie de eerste 300 GvO’s gratis aangeboden aan wethouder Houkje Rijpstra van de gemeente Tytsjerksteradiel.

Op de hoogte blijven van het GroenLeven nieuws? Schrijf u direct in en ontvang onze nieuwsbrief.