Gezondheid en duurzaamheid een podium geven in Limburg

Geplaatst op: 02-12-2020

Glooiende heuvels, waardevolle natuurgebieden en interessante monumenten. Het Limburgse landschap is het perfecte canvas voor de wielrenner. En juist nu het coronavirus de wereld domineert zoekt de Nederlander het natuurschoon op in eigen land. Als er een moment geschikt is om het enthousiasme voor de wielersport te vergroten en tegelijkertijd duurzame energie voor het behoud van het mooie landschap in de spotlights te zetten, dan is het wel deze tijd. Het is dan ook het perfecte moment voor Limburg Cycling en GroenLeven om de handen ineen te slaan en samen te werken voor gezondheid, wielersport, de generatie na ons én duurzaamheid met een kersvers partnerschap.

Milan van Wersch is manager bij Limburg Cycling, hét platform voor de wielersport in Limburg. Limburg Cycling is een verbindende factor in de provincie voor de wielersport. Milan: “Met diverse evenementen, clinics, talentontwikkeling en infrastructuur zoals wielerparcoursen en mountainbikeroutes , zorgen we met ons platform ervoor dat men onze liefde voor wielersport adopteert. De ondersteuning voor de jeugd speelt hier een grote rol in. Het enthousiasme voor wielersport willen wij in deze leeftijdscategorie versterken, zodat de wielersport blijft bestaan in de komende generaties.”

Wielersport is volgens Milan niet alleen gezond voor de sporter, maar ook wordt het milieu en de natuur er niet mee belast. “Wij zetten ons niet alleen in voor wielersport, maar automatisch ook voor gezondheid en milieu in het algemeen. We willen graag mensen uit de auto en op de fiets krijgen. Deze kerndoelen komen overeen met die van GroenLeven, waar we sinds kort een samenwerking mee zijn gestart: het goede willen doen voor mens, maatschappij, milieu en natuur. Met dit gemeenschappelijk doel als basis zorgen we ervoor dat zowel de wielersport en haar voordelen als duurzame energie meer onder de aandacht gebracht worden in de provincie.”

Volgens Milan is het Limburgse landschap een ‘Unique Selling Point’ voor de sportieve fietser. “Onze provincie onderscheidt zich daarmee van andere provincies in Nederland. Het is dan ook belangrijk dat dit landschap behouden blijft: ook wij zien de gevolgen van de klimaatverandering als wij ons niet snel inzetten voor de Limburgse energietransitie.”

Dat duurzame energie nodig is in de provincie staat vast. In de concept-RES’sen van Limburg is kenbaar gemaakt dat de provincie inzet op een opwek van minimaal 2,3 terawattuur aan duurzame energie. Daarin is al duidelijk gemaakt dat de toepassing van zonne-energie met een dubbelfunctie, zoals op het dak, de voorkeur krijgen boven toepassing in het landschap. Milan ziet hierin goede kansen voor GroenLeven. “Wat mij vooral opvalt aan de projecten van GroenLeven is dat ze zoveel rekening houden met het functioneel maken van de zonne-energie installaties. Ik zie hier in het zuiden projecten waarbij zij zonnepanelen plaatsen boven zacht fruit. Maar ook dubbelfuncties als carports of drijvende zonneparken vind ik erg interessant. Met oplossingen zoals deze zorgen we ervoor dat fietsers in Limburg kunnen blijven genieten van het landschap én gebruik kunnen maken van schone energie.”

Milan ziet dat er in de praktijk zeker behoefte is aan duurzame energie in Limburg. Zo valt hem op dat steeds meer mensen de e-bike pakken en erop uit trekken, ook in de Limburgse heuvels, met name in de coronatijd. “Die e-bikes hebben ook stroom nodig. Groene stroom natuurlijk, want de fiets pakken moet niet alleen gezond zijn, maar ook verantwoord. Maar ook de wielerparcoursen en clubgebouwen zijn gebaat bij verduurzaming.”

De samenwerking is volgens Milan een voorbeeldsamenwerking voor andere ondernemers en partijen. “Door het partnership met GroenLeven krijgt de wielersport een boost en geven we meer gewicht aan Limburg Cycling en GroenLeven in de provincie. De breed opgezette samenwerking laat zien wat er mogelijk is voor andere partijen en ondernemers. Meer partijen zouden een samenwerking als deze op moeten zoeken om de wereld een stukje beter te maken!”

Partnership GroenLeven en Limburg Cycling

OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN HET GROENLEVEN NIEUWS? SCHRIJF U DIRECT IN EN ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF.