Partner | Het duurzame statement van OCB Bouw

Geplaatst op: 17-02-2021

De energietransitie slaat de bouwsector niet over. Nieuwe wet- en regelgeving stelt tegenwoordig steeds meer duurzame eisen aan de bouw. Een uitdaging? Misschien, maar OCB Bouw vindt het vooral leuk. Daarom hebben zij hun onderneming uitgebouwd tot een breed georiënteerde organisatie die meer doet dan alleen bouwen. Samen met GroenLeven realiseerden zij bijvoorbeeld een aantal zonne-energieprojecten: Zonnepark Hoogengraven, Zonnepark Flierbelten en het recent opgeleverde zonnepark Lindenbergh. “Duurzaam ondernemen is een logisch gevolg van de veranderende maatschappij, en dat pakken we met beide handen aan”, zegt Klaas-Jan Boessenkool, directeur van OCB Bouw.

Het lokale familie- en aannemersbedrijf uit Ommen is opgericht in 1963. In 1999 nam de toen 23-jarige Klaas Jan het bedrijf over van zijn vader. Klaas Jan: “Al meer dan 50 jaar ontwikkelen, bouwen en onderhouden we woningen en bedrijfspanden in de regio. Ook duurzame projecten hebben hierin een plaats gekregen; de energietransitie gaat ons ook zeker niet voorbij in de bouw. Zo zagen we 10 jaar geleden de zonnepanelen op woningen in opmars komen, maar door de jaren heen hebben ze nooit het label ‘fraai’ gekregen. Daarom brengen wij in samenwerking met een lokale installateur een in-dak-systeem voor zonnepanelen aan, zodat ze op minder prominente wijze deel uitmaken van de architectuur.”

Maar OCB-bouw dacht verder dan de daken. Ook op een aantal verantwoorde grondlocaties zagen zij kansen voor de opwek van duurzame energie met zonnepanelen. Het zonnepark Flierbelten in gemeente Twenterand is hier een resultaat van. “Samen met de gemeente en een lokale boer gingen we ruim 10 jaar geleden in gesprek over de ontwikkeling van een recreatiepark. Uiteindelijk bleek dat de ontwikkeling hiervan spaak liep, dus kwamen we met een ander voorstel: een zonnepark op de beoogde grond. Zo zou de grond alsnog een goede functie krijgen. Hiervoor kwamen we in contact met GroenLeven”, vertelt Klaas-Jan. 

De samenwerking met GroenLeven was niet nieuw voor OCB Bouw. Eerder sloegen de organisaties de handen al ineen voor de realisatie van zonnepark Flierbelten en zonnepark Hoogengraven. Klaas-Jan: “We hadden al ervaring met GroenLeven, er is een goede klik. Voor zonnepark Lindenbergh kwamen we er al pratend achter dat we het project als eigen investering zouden neerzetten. Zo verduurzaamden we ons bedrijf bijna in één keer. GroenLeven heeft hiervoor geholpen met de realisatie, procedures en SDE subsidieaanvraag. Energiefonds Overijssel maakte de financiering mogelijk.”

Over de samenwerking met GroenLeven is Klaas Jan wel te spreken. “Dit is al het derde park wat we met hen realiseren. Een project zoals deze vergt flexibiliteit om het tot een mooi resultaat te brengen. Dat is hier uiteindelijk gelukt.” Klaas Jan wil met name uitvoerder Marius, een dikke pluim geven. “We hebben echt heel veel aan Marius en zijn mannen gehad. Een goede uitvoerder die het proces zeer goed onder controle had! Maar ook de samenwerking met Johan, Agnes en Maarten was prima!”

Ook de omgeving reageerde erg positief op de komst van zonnepark De Lindenbergh. “We hebben vanaf de eerste plannen voor het recreatiepark al intensief contact gehad met de lokale vereniging van eigenaren. Ook tijdens het vergunningtraject, bleven zij onverminderd positief over de invulling van het terrein. Met de zonnepanelen en ook de aangelegde wegen ziet alles er nu strak en netjes uit met een duurzame uitstraling.” Klaas-Jan denkt dat de pot met dergelijke projecten nog niet op is. “In de toekomst komen wij vast weer een locatie op het spoor die geschikt is voor de opwek van zonne-energie. Dan weten wij GroenLeven wel weer te vinden”, verteld Klaas Jan lachend.

Duurzaamheid betekent voor OCB Bouw bijzondere kansen opzoeken en innoveren. Een uitdaging die ze niet alleen leuk vinden, maar ook noodzakelijk achten. “Duurzaamheid moet je gewoon doen. Punt. We staan namelijk voor een hele uitdaging met onze energietransitie. Daarvoor moeten we overigens wel zorgen dat het sentiment rondom het onderwerp gaat veranderen. Ik zie het sentiment vanuit de maatschappij veranderen. Een aantal jaren geleden was men een stuk enthousiaster over duurzame energiebronnen dan nu.”

Klaas Jan vraagt zich af waar dit door is ontstaan. “Wat is er in de tussentijd veranderd? Waarom heerst het not-in-my-backyard-idee nu meer dan toen? Waardoor wordt dat veroorzaakt? Het is tijd om uit te zoeken hoe we dit weer kunnen draaien naar een constructiever sentiment. Dat we accepteren dat er veranderingen zullen plaatsvinden. Dat we gezamenlijk oplossingen verzinnen. Want één ding is zeker: als ik nu naar buiten kijk zie ik een mooie groene omgeving die ik graag zou willen behouden. Juist daarom ontkomen we niet aan een toekomst met duurzame energie.” 

OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN HET GROENLEVEN NIEUWS? SCHRIJF U DIRECT IN EN ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF.