Samenwerken aan de oplossing voor netcongestie

Geplaatst op: 02-07-2020

De energietransitie waarmaken doet GroenLeven niet alleen. Door samen te werken met verschillende partijen als overheden, netbeheerders, bedrijven, het onderwijs en innovatieve ondernemers creëren we zonne-energie, maar vinden we ook oplossingen voor problematiek de we onderweg tegenkomen. De netcongestieproblematiek is zo’n uitdaging. Daarom is GroenLeven samen met Enexis en Liander een pilot gestart waarin de mogelijkheden van curtailment onderzocht worden.

COO Peter Paul Weeda vertelt: ‘De problemen op het net zorgen voor een vertraging van de energietransitie. GroenLeven werkt graag samen met netbeheerders aan mogelijke oplossingen. Dat gaan we doen met een pilot met waterstof, maar nu ook met curtailment bij één van onze parken. Het is belangrijk dat we elkaar de hand geven om de energietransitie te laten slagen. Daar is deze pilot een geweldig voorbeeld van.'

Curtailen houdt in dat de teruglevercapaciteit van een zonnepark iets verlaagd wordt tijdens pieken op het elektriciteitsnet. Daardoor kunnen de netbeheerders in de toekomst naar verwachting meer wind- en zonneparken aansluiten op het net. Met deze nieuwe oplossing wordt er mogelijk ruimte gecreëerd voor 30% meer zonnepanelen. Gedurende de pilotperiode van 4 maanden, die bij zonnepark Woldjerspoor in Groningen plaatsvindt, wordt maximaal 140 megawattuur curtailed.

"Door de schaarste in transportcapaciteit wordt het nog belangrijker om de capaciteit efficiënt te benutten. Curtailment kan hierin een grote bijdrage leveren", zegt Ton van Cuijk, Enexis. "Het is bijzonder om met GroenLeven samen te werken aan dit concept, waarbij we zoeken naar een maatschappelijk optimale oplossing."

Eerder sloegen GroenLeven en Alliander de handen ineen voor een waterstofpilot, waarmee het elektriciteitsnet ontzien kan worden. Door duurzaam opgewekte elektriciteit om te zetten in groene waterstof kan in de toekomst een oplossing worden geboden voor het ontsluiten van grootschalige zonnebronnen en zonnedaken. De waterstof wordt lokaal opgeslagen en kan gebruikt worden voor bijvoorbeeld het verduurzamen van mobiliteit. Peter Paul: “Elkaar de hand geven en voorbij het eigenbelang kijken is de enige manier om de energietransitie tot een succes te brengen.”

De samenwerking met de partijen is een prachtig voorbeeld van samen de schouders eronder zetten en werken aan toekomstige oplossingen die van grote invloed kunnen zijn.

Meer weten over curtailment? Bekijk hier een informatieve video.


Op de hoogte blijven van het GroenLeven nieuws? Schrijf u direct in en ontvang onze nieuwsbrief.