Solar where it matters most

Geplaatst op: 08-12-2020

Veel dingen in het dagelijks leven zijn vanzelfsprekend als je in Nederland woont. Denk aan schoon water, elektriciteit, gezondheidszorg en educatie. Maar wie verder dan onze grenzen kijkt, ziet dat dit niet overal zo vanzelfsprekend is. Hoe kun je ervoor zorgen dat deze middelen beter bereikbaar worden in gemeenschappen die minder ontwikkeld zijn? Zonne-energie biedt hiervoor een veelzijdige oplossing, bewijst stichting Sopowerful. “Wij passen zonne-energie toe daar waar het ‘t grootste verschil kan maken in het leven van mensen.”

Stefano Cruccu heeft al sinds vroeg in zijn studietijd een passie voor zonne-energie. Dit leidde tot zijn reis door de zonne-energie sector, onder andere bij GroenLeven en partner BayWa r.e.. Na een aantal jaren begon er iets te kriebelen bij Stefano. “Ik heb veel gereisd, ook naar gebieden als India of Afrika. Daar kun je ervoor kiezen om de armoede en verschillen in ontwikkeling te negeren. Dat was voor mij onmogelijk, met name het gebrek aan toegang tot elektriciteit raakte me. ‘Energy poverty’, heet dat.”

Zijn bevindingen plantte zaadjes bij Stefano die later zouden leiden tot de oprichting van zijn stichting Sopowerful. “Ik geloof in zonne-energie en het feit dat je hiermee iets goeds kunt doen. Dat je een verschil kunt maken. Niet zozeer voor onszelf, maar voor hen die het écht nodig hebben. We zijn voor meer gemaakt dan puur onze eigen groei en welvaart; in mijn beleving geeft het helpen van een ander de diepste voldoening.”

Vorig jaar startte Sopowerful met haar eerste activiteiten. Stefano trok hiervoor naar de rurale gebieden van Malawi, in Afrika. “Het is voor ons een bizarre gedachte dat maar 5% van de inwoners daar aangesloten zijn op het, overigens onbetrouwbare, elektriciteitsnet. Wat betekent dat voor zaken als lokale gezondheidszorg, scholen en watervoorziening? Ons doel is het toepassen van zonne-energie op deze gebieden. Kleinschalige systemen die snel te realiseren zijn, niet veel kosten, maar een grote impact maken.”

Sopowerful staat er niet alleen voor. Middels partnerschappen én crowdfunding worden de projecten die de stichting uitvoert gefinancierd. GroenLeven is een van de partijen die de handen ineengeslagen heeft met Sopowerful. De pay-off ‘Groot denken, goed doen’ weergeeft al erg goed waarom GroenLeven een partnerschap is gestart met Sopowerful. Door het ondersteunen van Sopowerful doet GroenLeven niet enkel goed voor de energietransitie in Nederland, maar ook buiten de Nederlandse invloedsgrenzen. Stefano: “Dankzij partners als GroenLeven, wordt 100% van de financiële middelen die voortkomen uit de crowdfunding gebruikt voor de realisatie van de projecten”.

Momenteel is Stefano terug op Nederlandse bodem door de gevolgen van de coronacrisis, maar hij hoopt snel weer terug te keren naar Malawi. Er liggen namelijk diverse projecten op de plank. “Momenteel passen we bijvoorbeeld op een 30-tal basisscholen in Malawi verlichting toe die gegenereerd wordt door zonne-energie. Daarnaast monitoren we de reeds gerealiseerde installaties en zijn we bezig met de selectie van de volgende projecten.” Ook kijkt Stefano naar een uitbreiding buiten Malawi. Zo onderzoekt de stichting de mogelijkheden voor diverse installaties in het naastgelegen Zambia. Het spreekwoord ‘geef iemand geen vis, maar een hengel’ komt ter sprake. “Wij zien zonne-energie als de ultieme hengel, of dat wat vissen in veel gevallen mogelijk maakt.” 

De intrinsieke motivatie en inzet van sopowerful wordt bekroond met mooie reacties vanuit de lokale gemeenschappen. “Bij het afronden van een van de projecten organiseerde het dorp een traditioneel feest en inauguratie, waarbij gedanst werd en de ‘chief’ een toespraak hield. Daarin noemde hij mij een ‘son of the village’; iets waar grote waardering uit blijkt. Maar ook een berichtje van de eigenaar van een weeshuis waar we een door zonne-energie aangedreven waterpomp hebben geïnstalleerd deed me ontzettend goed. Hierin vertelde hij over de waarde die de installatie in de praktijk heeft voor de kinderen. De verkoop van het water aan de rest van de gemeenschap, zorgt ervoor dat zij niet meer kilometers hoeven te lopen voor water en het weeshuis kan investeren in het lesgeven en het voedselprogramma. Dat raakt me, dan maken we een verschil wat we met sopowerful willen maken.” 

OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN HET GROENLEVEN NIEUWS? SCHRIJF U DIRECT IN EN ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF.