Wij zijn bereikbaar
Bereikbaar van 08:30 tot 17:00 Bel 058 - 799 0000
Wij zijn bereikbaar
Bereikbaar van 08:30 tot 17:00 Bel 058 - 799 0000

Spektakel en duurzaamheid tijdens Reuzedei Akkrum op zaterdag 1 juni!

Geplaatst op: 23-05-2019

De 9e editie van het duurzame evenement Reuzedei Akkrum vindt plaats op zaterdag 1 juni 2019 en zorgt voor gezellige drukte in het centrum van Akkrum. De kolk bij de spoorbrug is ook het start- en finishpunt voor de NK GroenLeven Zonnebootrace, die in hetzelfde Hemelvaartweekend wordt gehouden. Met zo’n 7.000 bezoekers is Reuzedei uitgegroeid tot het drukstbezochte eendaagse evenement op het gebied van duurzaam wonen, werken en leven in Noord-Nederland. De organisatie maakt het thema duurzaamheid toegankelijk voor een zo breed mogelijk publiek.

"Traditiegetrouw wordt de Reuzedei geopend door een spraakmakend persoon op het gebied van duurzaamheid. Dit jaar mogen wij met trots niet één, maar twee ‘duurzame Reuzen’ verwelkomen: Hans Achterbosch en Fred Crone. Zij geven beide een lezing in de Terptsjerke met als gezamenlijk doel: een duurzame toekomst!", aldus Antje Kneefel, medeoprichter van de Reuzedei.

Fun, duurzaamheid en braderie
Op de route naar het dorpscentrum presenteren bedrijven, organisaties en stichtingen alles over duurzaam wonen, werken en leven. De thema’s energie, groen rijden, elektrisch varen, hergebruik, eerlijk voedsel en bewust leven komen uitgebreid aan bod. Bezoekers kunnen actief aan allerlei attracties meedoen. Altijd al eens op de nieuwste segway willen rijden? Dit is je kans! Door de spoortunnel is een uitgebreid parcours uitgezet. Daarnaast is er de mogelijkheid om in verschillende elektrische auto’s een testrit te maken. In het centrum van Akkrum zal de traditionele braderie plaatsvinden.

Foodplein
Het Foodplein pal naast de spoortunnel telt diverse aanbieders van duurzame en biologische voeding. Cateraars in foodtrucks en ook hun Akkrumer collega’s gebruiken duurzaam geteelde producten, die ter plekke worden bereid.

Kids
“Kinderen hebben de toekomst. Daarom denken we uiteraard ook aan deze groep. Ze kunnen naar hartelust knutselen, slopen en bouwen”, volgens Antje Kneefel. Ze roept de kinderen dan ook op om met twee plastic flessen bij de spoorbrug te komen. Zij ontvangen daar een bouwpakket waarmee ze hun eigen mini-solar bootje kunnen bouwen.

Watermuziekspektakel
’s Avonds wordt het evenement afgesloten met het Watermuziekspektakel, waarbij publiek met kleine bootjes door het dorp vaart langs diverse podia met live muziek en dans. “Dit is altijd een groot succes! Het hele dorp wordt erbij betrokken. Er worden miniconcerten door muziekgroepen, solisten en bands gegeven op terrassen en in de tuinen langs het water van Akkrumers.” Aldus Antje. Voor een afsluiting in stijl speelt het trio ‘JaWis’ aansluitend op de raderboot Frisian Queen.

NK GroenLeven Zonnebootrace
Aan de Reuzedei in Akkrum is het zonnebootracen onlosmakelijk verbonden. Dit jaar met GroenLeven als nieuwe hoofdsponsor! Maarten de Groot, manager marketing & communicatie van GroenLeven: “GroenLeven ontwikkelt zonne-energie voor een schonere en betere wereld voor onze kinderen. Om de overstap naar groene energiebronnen te maken hebben we veel technici nodig. Nu, maar ook in de toekomst. Daar willen we als GroenLeven een belangrijke rol in te spelen. Zo werken we onder andere samen met Leerbouwen, waar we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt opleiden tot zonnepanelenmonteur en ontwikkelen we bij een zonnepark in Emmen een onderzoeks- en innovatiecentrum waar het lokale onderwijs kan werken aan innovaties op het gebied van duurzame energie. Bij de NK Zonnebootrace komt voor ons alles samen: de jeugd die echt de energietransitie in wil zetten, interesse heeft in zonne-energie, groene energie en techniek. De jeugd die graag innoveert en altijd op zoek is naar nieuwe ideeën. Wij verbinden dan ook graag onze naam aan de NK Zonnebootrace en willen hen hiermee enthousiasmeren en stimuleren om zich blijven te ontwikkelen in de techniek en in de duurzame energie!”

Tijdens de wedstrijd dwars door het watersportdorp wordt elk jaar om het Nederlandse Kampioenschap gestreden. Twintig (internationale) teams staan klaar om de felbegeerde titel binnen te halen. Op vrijdag 31 mei wordt gestart met een duurrace van 55 kilometer en op zaterdag 1 juni is het rondje Akkrum en de sprint. De Young Solar Challenge, een wedstrijd voor scholieren van 14 tot en met 17 jaar, strijdt ook om de titel. Ze maken hun eigen zonneboot van een zelfbouwpakket. Hierin zullen zo’n 30 teams het tegen elkaar opnemen.

– Reuzedei Akkrum: zaterdag 1 juni 2019 van 11.00 tot 17.00 uur.
– NK Zonnebootrace: vrijdag 31 mei van 10.30 uur tot 14.00 uur en zaterdag 1 juni 2019 van 11.00 – 17.00 uur
– Watermuziekspektakel: varen langs muziek- en danspodia: zaterdag 1 juni van 19.30 tot 21.30 uur