Start bouw drijvende zonnepark de Uivermeertjes

Geplaatst op: 08-03-2021

Vandaag is de bouw gestart van het drijvende zonnepark in Deest op de voormalige zandwinplas de Uivermeertjes.

Om de opwarming van de aarde een halt toe te roepen is het belangrijk dat er wordt overgestapt op groene CO2-vrije energiebronnen. Door deze te combineren met zandwinplassen is de impact op de ruimte in een klein land als Nederland beperkt.

Naast een omgevingsfonds en de landschappelijk inpassing houdt het zonnepark ook rekening met natuur, ecologie en biodiversiteit. Het drijvende systeem maakt gebruikt van glas-glas panelen die een deel van het licht doorlaten en na elke rij van 8 panelen volgt er een lichtstraat van een halve meter breed. Dat betekent ook dat een goede luchtcirculatie plaatsvindt, waardoor water niet stil blijft staan. Rondom het zonnepark worden drijvende riet- en planteneilanden geplaatst. Dit drijvend groen draagt bij aan de ecologie en de landschappelijke inpassing van het zonnepark. De las wordt niet volledig bedekt, de zonnepanelen drijven op zo’n 25% van de plas, waardoor er ruimte overblijft voor flora en fauna, recreatie en visserij. Het zonnepark wordt op een ruime afstand van de oever geplaatst en wordt verankerend in de bodem.

De aanleg van het zonnepark zal een aantal maanden duren. Elektrisch materieel wordt ingezet om ook bij de aanleg van het zonnepark zoveel mogelijk CO2 te reduceren. Zo wordt gebruik gemaakt van elektrisch handmaterieel, elektrische verreikers en elektrische boten. Het zonnepark wekt, wanneer gereed, evenveel energie op als 7.000 huishoudens jaarlijks verbruiken. Daarmee draagt het park bij aan de klimaatdoelstellingen van Nederland en van gemeente Druten. De gemeente wil in 2040 energieneutraal te zijn.

OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN HET GROENLEVEN NIEUWS? SCHRIJF U DIRECT IN EN ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF.