Startsein gegeven voor bouw grootste drijvende zonnepark van Europa in Tynaarlo

Geplaatst op: 22-05-2019

Vandaag werd het startsein gegeven voor de bouw van het grootste drijvende zonnepark van Europa op de zandwinplas van Roelofs in Tynaarlo. Wethouders Oetra Gopal en René Kraaijenbrink van gemeente Tynaarlo, Gerard Hoiting van Roelofs Zandwinning en Roland Pechtold van GroenLeven lieten gezamenlijk de eerste zonneboot te water gaan.

Het drijvende zonnepark is 6 hectare groot, bestaat uit 23.000 zonnepanelen en heeft een vermogen van 8,4 megawatt. Dit is genoeg groene stroom voor zo’n 2.300 huishoudens. Daarmee is het op dit moment het grootste drijvende zonnepark van Europa.

Wethouders René Kraaijenbrink en Oetra Gopal over het drijvende zonnepark: “Wij zijn trots dat het grootste drijvende zonnepark Europa hier in onze gemeente wordt gerealiseerd. Alle stappen op weg in de energietransitie helpen en het is goed om te zien dat niet alleen overheden, maar ook bedrijven én inwoners bezig zijn met een duurzame toekomst. Er wordt hard gewerkt om de duurzame ambities te realiseren. Het is een grote opgave, maar samen komen we er.”

Roland Pechtold, CEO GroenLeven: “Geweldig dat wie hier op de zandwinplas samen met Roelofs het grootste drijvende zonnepark van Europa realiseren. Als marktleider in zonne-energie blijven we innoveren en gaan we continu op zoek naar nieuwe mogelijkheden om duurzame energie op te wekken. Daar is een drijvend zonnepark een prachtig voorbeeld van. Door zandwinplassen en andere binnenwateren te combineren met zonnepanelen wordt de inzet van bruikbare oppervlakte voor duurzame energie vermeden. Dit sluit aan bij onze filosofie: zonne-energie creëren als dubbelfunctie op daken, parkeerplaatsen, vuilstorten, industrieterreinen en dus water. Samen met Roelofs en gemeente Tynaarlo zetten we hier een mooie en unieke stap in de energietransitie.”

Gerard Hoiting, Roelofs Zandwinning: “Een duurzame leefomgeving is van groot belang. Om de positie als koploper in de branche op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen verder uit te bouwen, zijn we continu op zoek naar verbeteringen. Het doorontwikkelen van kennis en kunde om een actieve bijdrage aan een circulaire economie te geven is daar een belangrijk onderdeel van. Centraal hierin staat de gedachte van duurzame groei. Dit drijvende zonnepark is daar een prachtig voorbeeld van. Deze extra functie van de zandwinning helpt ons in de reductie van onze CO2-uitstoot en in onze ambitie om in 2030 klimaatneutraal te zijn.”

In totaal werkt een team van 25 mensen aan de bouw van het zonnepark. De verwachting is dat de werkzaamheden eind augustus worden afgerond.