Test drijvende dunnefilm-zonnepanelen bij drijvend zonnepark Weperpolder

Geplaatst op: 09-07-2020

In de Weperpolder ligt, naast het drijvende solarsysteem van Groenleven, de proefopstelling van het TKI project Solar@Sea. Sinds maart dit jaar is deze drijvende dunnefilm-proefopstelling operationeel, welke continu wordt gemonitord. De data die hieruit komt wordt vergeleken met de data van Groenleven vanuit het drijvende zonnepark. De proefopstelling vormt de eerste fase van het onderzoek en is onlangs afgerond.

Het Solar@Sea project is een TKI-project waarin een consortium onder leiding van Solliance een nieuw concept voor drijvende zonnepanelen ontwikkelt voor offshore toepassingen. De drijfconstructie volgt de golven door de flexibele dunnefilm-zonnecellen en sterke maar buigzame drijvers. Tijdens de eerste praktijktest is een schaalmodel van het concept is op golfslag getest in het basin van Marin. Uit deze testen blijkt dat het concept veelbelovend is voor offshore toepassing.

Daarom is er in tweede praktijktest is er een demonstratiesysteem gebouwd met een vermogen van 1.000 Wp, naast het zonnepark van GroenLeven in de Weperpolder. Daar kon de juiste drijfhoogte en stabiliteit getest worden. In het voorjaar van 2020 is de proefopstelling aangesloten op dit zonnepark, waardoor het systeem gemonitord en vergeleken kon worden door GroenLeven en Sollliance. Willem Biesheuvel, projectmanager drijvende zonneparken: “Het project is een mooi voorbeeld van hoe het bedrijfsleven en onderzoeksinstituten kennis delen en zo aan innovaties werken die ons verder brengen in de energietransitie.”

Eind 2021 verwacht het consortium, waarin Genap, Bluewater Energy Services, Marin, Avans en TNO deelnemen, klaar te zijn om eerste volwaardige offshore pilot-systemen te kunnen bouwen voor toepassing op de Noordzee.

Proefopstelling Solar@Sea

Op de hoogte blijven van het GroenLeven nieuws? Schrijf u direct in en ontvang onze nieuwsbrief.