Uniek zonnedak boven bergbezinkbassin Weert
op feestelijke wijze geopend

Geplaatst op: 21-09-2020

Boven het gemeentelijke bergbezinkbassin in Weert is een bijzondere dubbelfunctie ontstaan. Hier heeft GroenLeven een zonnedak gerealiseerd op een zelf ontwikkelde constructie. GroenLeven legt niet alleen zonnepanelen op bestaande daken, maar bouwt zelf ook constructies. Op het zonnedak liggen ruim 2.500 zonnepanelen die voldoende groene stroom opwekken voor 200 huishoudens. Op maandag 21 september is de innovatieve zonnebron op feestelijke wijze geopend door projectleider Kolkmeijer van Gemeente Weert en Peter Paul Weeda, COO GroenLeven.

Unieke constructie
Het teveel aan oppervlaktewater na bijvoorbeeld extreme regenval loopt over in het bergbezinkbassin. GroenLeven heeft over de bak, die circa 200 meter lang en 20 meter breed is, het zonnedak geplaatst. Dit is de eerste keer dat boven een gemeentelijk bergbezinkbassin een dergelijk zonnedak is gerealiseerd. De schaarse ruimte in Nederland wordt op deze manier dubbel gebruikt.

GroenLeven heeft voor dit project een eigen constructie ontwikkeld. Zo is de staalconstructie die de zonnepanelen draagt bevestigd op palen die in de grond naast de bezinkbak geplaatst zijn. Daardoor wordt de constructie van de bezinkbak niet belast.

Aannemer Sujo Bouw en Infra BV heeft de zonnepanelen in speciale modules bevestigd op het dak. Deze modules zijn vooraf in de fabriek samengesteld. Op de bouwlocatie zijn deze met een kraan op het dak bevestigd met een speciaal kliksysteem.

Doordat de zonnepanelen in modules op het dak zijn geplaatst, was het werk tijdens de bouw niet enkel veiliger door het wegvallen van werken op hoogte, maar ook effici├źnter en sneller. Daarnaast levert het voordelen op voor de total cost of ownership: er wordt op deze manier een constante kwaliteit geleverd.

Ook na de ingebruikname heeft dit voordelen. Stel er moet op den duur een zonnepaneel vervangen worden, dan kan de module gemakkelijk verwijderd worden. Er wordt een nieuw paneel toegevoegd aan de module, waarna deze weer teruggeplaatst wordt op de constructie. Projecten zoals deze tonen de vindingrijkheid van GroenLeven.

Duurzaam Weert
Het project is een goed voorbeeld van hoe bedrijfsleven en overheid kunnen samenwerken voor een duurzame samenleving. De gemeente Weert wil in 2040 energieneutraal zijn, en met de komst van deze zonnebron wordt hierin een mooie stap gezet.

Opening zonnedak bergbezinkbassin Weert

OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN HET GROENLEVEN NIEUWS? SCHRIJF U DIRECT IN EN ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF.