Wij zijn bereikbaar
Bereikbaar van 08:30 tot 17:00 Bel 058 - 799 0000
Wij zijn bereikbaar
Bereikbaar van 08:30 tot 17:00 Bel 058 - 799 0000

Wereldrecord: Meer dan 160 mensen tegelijkertijd op een drijvend zonnepark!

Geplaatst op: 03-07-2019

Vorige week werd een wereldrecord behaald: meer dan 160 mensen stonden gelijktijdig op een drijvend zonnepark in Nederland. Door de unieke, stabiele en veilige constructie van het drijvende park, dat ontwikkeld is door GroenLeven, werd het behalen van dit wereldrecord een eenvoudige zaak.

Unieke constructie drijvend zonnepark
‘Samen met onze partner BayWa r.e. hebben we wereldwijd onderzoek gedaan naar diverse drijvende systemen,’ aldus projectleider Willem Biesheuvel van GroenLeven. ‘Samen kwamen we tot de conclusie dat we de ontwikkeling van het systeem inhouse wilden doen om een lange levensduur te garanderen. En met resultaat! Het innovatieve systeem dat nu drijft bestaat uit een doorgerekende en duurzame constructie die zorgt voor veel stabiliteit, flexibiliteit en rendement. En de constructie maakt het dus mogelijk dat meer dan 160 mensen zich eenvoudig en veilig op het drijvende park kunnen begeven. Het systeem is er zelfs op berekend dat het 3.000 mensen tegelijkertijd kan dragen.’
 
Dubbelfunctie
Roland Pechtold, eindverantwoordelijke GroenLeven: “We zijn ontzettend trots dat we op diverse plekken in Nederland drijvende zonneparken realiseren! Zo werken we in Tynaarlo nu aan het grootste drijvende zonnepark van Europa. Door zandwinplassen en andere binnenwateren te combineren met zonnepanelen wordt de inzet van bruikbare oppervlakte voor duurzame energie vermeden. Dit sluit aan bij onze filosofie: zonne-energie creëren als dubbelfunctie op daken, parkeerplaatsen, vuilstorten, industrieterreinen, kassen, boven zachtfruit en dus water. Onze drijvende zonneparken zijn een nieuwe mijlpaal in de Nederlandse energietransitie.”
 
Flora en fauna
Willem Biesheuvel: ‘We houden rekening met de natuur. Ons drijvende systeem maakt gebruik van speciale panelen die licht doorlaten, lichtstraten en er zit tussen de panelen ruimte. Zo zorgen we ervoor dat licht het water blijft raken. Bovendien bedekken we de zandwinplassen nooit volledig, zodat er voldoende ruimte overblijft voor flora en fauna.’
 
Wereldrecord

Het record werd behaald op één van de drijvende zonneparken van GroenLeven. Dit park bestaat uit 5.500 zonnepanelen en heeft een vermogen van 2,1 megawatt: groene stroom voor 500 huishoudens. In totaal gaat GroenLeven meer dan 300 megawatt aan drijvende zonneparken op zandwinplassen realiseren. Voldoende groene stroom voor zo’n 81.000 huishoudens.