Zonnepark Oranjepoort Emmen genomineerd

Geplaatst op: 14-09-2018

Zonnepark Oranjepoort in Emmen is genomineerd voor de titel ‘Beste Privaat-Publieke samenwerking van Nederland‘! Het project is doorgedrongen tot de laatste vijf van deze competitie. De jury was in de voorronde enthousiast over de manier waarop het zonnepark wordt gerealiseerd en de partners die erbij betrokken zijn, zoals ondernemers, overheid, omgeving en het onderwijs. De verkiezing wordt georganiseerd door de Stichting CLOK, met als missie ´Samen bouwen aan een sterke, vitale en duurzame lokale economie´.

Zonnepark Oranjepoort is een vele opzichten een uniek zonnepark. De lokale Vereniging Parkmanagement Bedrijventerreinen Emmen BV heeft het initiatief genomen voor het park en het wordt door GroenLeven ontwikkeld, uitsluitend in samenwerking met Nederlandse partners uit de regio. Zij verzorgen onder andere de grondwerkzaamheden, hekwerken, materialen, de totale bekabeling van het park, de aansluiting en mankracht.

De inwoners van de omliggende dorpen Oranjedorp en Nieuw-Dordrecht profiteren ook mee van het zonnepark. Zij hebben gezamenlijk energiecoöperatie ‘Nieuw Oranjepoort’ opgericht en GroenLeven heeft hen 0,5 megawatt geschonken.

Ook wordt er met het lokale bedrijfsleven en onderwijs een Solar Innovation and Experience Center gerealiseerd. In dit onderzoekscentrum wordt gewerkt aan innovaties, onder andere op het gebied van zonne-energie, waterstofproductie, thermietechnieken en het gebruik van biobased materialen.

De lokale verankering en het innovatieve karakter maken zonnepark Oranjepoort tot een uniek zonnepark. Het park is een voorbeeld voor de ontwikkeling van zonneparken in het algemeen en speelt daarmee een belangrijke rol in de lokale en nationale energietransitie.

De winnaar van de titel ´Beste Privaat-Publieke samenwerking van Nederland´ wordt op 1 november bekend gemaakt tijdens de ´Dag van Economische Zaken´ in De Munt in Utrecht.