Ga naar homepage
058-799 0000
tot 17.00
Zonnedak familie Harbers

Zonnedak familie Harbers

Opdrachtgever Familie Harbers
Locatie Barger-Compascuum
Grootte 1.000 - 2.000 panelen
Status Afgerond
Ontwerp
Vergunningen
Realisatie
Levering

Al 200 jaar was de familie Harbers gevestigd in Nieuw-Schoonebeek met hun melkveehouderij. Tenminste, totdat Johan Harbers besloot dat het anders moest. Met zijn gezin verhuisde hij naar een gloednieuwe boerderij in het Drentse Barger-Compascuum. Een plek met veel potentie.

De FrieslandCampina melkveehouder vond hier niet alleen een nieuw thuis voor zijn familie en zijn koeien, hij vond ook een plek om groene energie op te wekken. Johan Harbers: “Als je zo’n groot dak tot je beschikking hebt, waarom zou je het dan niet inzetten om een steentje bij te dragen aan de energietransitie?”

Barger-Compascuum
Zonnedak familie Harbers

FrieslandCampina Solar

Het FrieslandCampina Solar-programma is een samenwerking van GroenLeven en FrieslandCampina. Het doel: melkveebedrijven stimuleren om zonnepanelen op hun daken te leggen. De stroom van Harbers’ boerderij helpt FrieslandCampina om de zuivelketen verder te verduurzamen.

Harbers’ buren zijn enthousiast over het nieuwe zonnedak van de familie. “Ze vinden het absoluut een goede zaak. De lokale gemeenschap is hier erg gemotiveerd voor duurzame energie, het steekt elkaar wel aan. Ik ben dan ook niet de eerste in de straat met een zonnedak: 70% van de straat wekt al groene energie op met zonnepanelen.”

Circulair werken

Voor Harbers is duurzaamheid een must: circulair werken is zijn nieuwe normaal. “Ik zorg er bijvoorbeeld voor dat ik de mest goed scheid en het voer voor mijn koeien uit eigen omgeving haal. Zo wil ik ervoor zorgen dat er minder CO2 uitgestoten wordt bij het transport. En nu wek ik ook nog eens groene energie op met mijn boerderijdak.”

Harbers is tevreden over zijn samenwerking met GroenLeven. “Deze partij doet wat ze zeggen. Ze nemen een sterk standpunt in en pionieren in een wereld die blijft veranderen. Uiteraard moeten daarbij de nodige hordes genomen worden, ook bij de realisatie van een zonnedak zoals dat van mij. Juist dan is het goed dat je een partij aan de hand hebt die daadkrachtig en oprecht handelt.”

Zonnedak familie Harbers

Een voorbeeld voor dakeigenaren?

Maar ziet Harbers zichzelf met zijn zonnedak als voorbeeld voor andere dakeigenaren? Op die vraag reageert hij nuchter. “Ik wil gewoon graag goed doen voor de wereld, ervoor zorgen dat de generatie na ons ook een schone, gezonde wereld heeft waarop verantwoord verder geleefd kan worden.”

“Of ik nou een voorbeeld geef met mijn zonnedak of niet, ik hoop dat iedereen er zo over denkt en zelf de intrinsieke motivatie heeft om een steentje bij te dragen. En als je een groot dak tot je beschikking hebt zoals ik, wat houdt je dan tegen om er groene energie mee op te wekken om vorm te geven aan deze motivatie?”

 

Gerelateerde projecten