Ga naar homepage
058-799 0000
tot 17.00
Zonnedak familie Hofman

Zonnedak familie Hofman

Opdrachtgever Familie Hofman
Locatie Zuidveen
Grootte 0 - 1.000 panelen
Status Afgerond
Ontwerp
Vergunningen
Realisatie
Levering

Het melkveebedrijf van de familie Hofman staat nooit stil. De hele dag door worden er koeien gemolken met melkrobots, draaien er ventilatoren en wordt water gezuiverd voor het bedrijf. Ook wordt er mest gemixt met automatische mestmixers en werken er robots als mestrobots en een voer-aanschuif-robot. Kortom: elektriciteit is van levensbelang voor de onderneming van de familie.

Daarom is de nieuwe energievoorziening er ook onmisbaar geworden. De nieuwe energiebron bestaat uit 910 zonnepanelen op het staldak van de familie. Volgens William Hofman, opvolger van de melkveehouderij, is dat nog maar het begin. “De keuze voor duurzame energievoorziening is voor ons makkelijk gemaakt.”

Melkveebedrijf Hofman

Samen met zijn ouders runt William het melkveebedrijf Hofman in Zuidveen, Overijssel. Dagelijks worden hier maar liefst 200 koeien gemolken. Vergunningtechnisch is het mogelijk de 4 robots vol te melken: een belangrijk doel voor de familie.

Na zijn cursus bedrijfsopvolging zet William nu de eerste stappen naar overname. William: “In ons bedrijf is bijna alles geautomatiseerd en gemechaniseerd. Eigenlijk maakt het bedrijf een transitie door naar het melkveebedrijf van de toekomst.”

Zonnedak familie Hofman

Het zonnedak van familie Hofman: op naar energieneutraal

William droomt ervan om de boerderij energieneutraal te maken. Met zo’n grote elektriciteitsbehoefte loont het ook om te onderzoeken waar alle energie vandaan moet komen. “Wij willen erg graag zelfvoorzienend zijn, weinig van buitenaf hoeven te gebruiken, en voor stroom is ’t hetzelfde verhaal. Daarom hebben we ervoor gekozen om zonnepanelen te plaatsen op onze daken.”

Daarom sloeg de familie Hofman de handen ineen met GroenLeven. Samen hebben zij 910 zonnepanelen geplaatst op het staldak. De panelen voorzien het bedrijf van schone energie én leveren energie terug aan het net. “Vier jaar geleden ontstond het idee voor de zonnepanelen.”

William: “Dat kon toen via het Solar-programma van FrieslandCampina, maar uiteindelijk koos ik er toch voor om zelfstandig ermee aan de slag te gaan. Een geruime tijd later, in december 2020, kreeg ik een brief van de netbeheerder waarin zij kenbaar maakten dat stroomteruglevering op onze locatie mogelijk was. Dat bleek uiteindelijk de bal aan het rollen te brengen; hier startte onze samenwerking met GroenLeven.”

Planning en realisatie zonnedak familie Hofman

Qua planning was het spannend: aan de SDE-subsidie die William overnam van GroenLeven zat wel een deadline. Voor 7 juli 2021 moest hij zijn zonnedak realiseren om er gebruik van te kunnen maken. “Maar uiteindelijk leverde dat geen problemen op. In januari had GroenLeven al een offerte klaarliggen én een constructiecheck gedaan!”

“Vanaf daar ging het eigenlijk nog sneller. Strakke lijnen, strakke planning, goede kennis en ik had er ook nog eens weinig omkijken naar. GroenLeven nam de realisatie volledig uit handen. In mei werd mijn zonnedak afgerond en aangesloten. Ik ben ontzettend tevreden.” Maar daar wil William nog niet stoppen. Daarom onderzoekt hij samen met GroenLeven hoe zijn bedrijf nóg duurzamer kan worden, bijvoorbeeld door het inzetten van batterijen.

Collega-ondernemers inspireren

Williams duurzame ambities steken snel de buurt aan. Zo willen collega-ondernemers uit zijn omgeving graag een deel van Williams zonnedak kopen en zijn ze enthousiast over het plaatsen van een zonnebron in hun buurt. “Maar ook zijn veel daken nog onbenut, die ingezet kunnen worden voor zonne-energie. Niet alleen in mijn regio, maar in heel Nederland. Tegen die ondernemers wil ik zeggen: zorg dat de constructie van je pand geschikt is of gemaakt wordt, check eventuele transportbeperkingen en anticipeer hierop met bijvoorbeeld batterijen. Wat houdt je dan nog tegen?”

Volgens William zullen ondernemers op den duur de overstap wel móéten maken. “Wij doen dit voor duurzaamheid én het verdienen van geld, maar het wordt langzamerhand ook van je verlangd als melkveehouder. Vanuit de overheid, maar ook vanuit de melkfabriek. Heb je een duurzame onderneming, dan heb je in deze tijd gewoonweg een streepje voor. Ik verkoop naast mijn zuivelproducten bijvoorbeeld ook mijn Garanties van Oorsprong (GVO’s) aan FrieslandCampina, die daarmee weer een deel van haar keten kan verduurzamen.”

Een nog duurzamere toekomst

Voor de toekomst kijkt William kritisch naar wat we nu ‘duurzaam’ noemen. “Dat de producten van nu niet meer CO2 uitstoten, zoals elektrische auto’s, betekent nog niet dat ze duurzaam zijn. Wat gebeurt er met de materialen waarvan ze gemaakt zijn op den duur? Het is belangrijk om nu de start te maken in de energietransitie met wat we hebben, maar ook om na te denken over hoe we met de restproducten in de toekomst ook weer goede dingen kunnen doen.”

Verder is William optimistisch over waterstof, die dan wel groen verkregen moet zijn. “Maar wat de duurzame energiebronnen van de toekomst ook zijn, het zit hem in denken in lange termijnoplossingen. Waar plaatsen we ze? Wat gebeurt ermee na 30 jaar? En wat levert het op voor de lokale omgeving en het bijkomende draagvlak? Dat is waar we nu al goed over na moeten denken.”

 

Gerelateerde projecten