Ga naar homepage
058-799 0000
tot 17.00
Het zonnedak van familie Meiberg

Het zonnedak van Familie Meiberg

Opdrachtgever Familie Meiberg
Locatie Dalmsholte
Grootte 0 - 1.000 panelen
Status Afgerond
Ontwerp
Vergunningen
Realisatie
Levering

Elke dag scheen de zon op het staldak van André Meiberg en zijn vrouw Paulien. Waarom zouden ze daar geen zonnepanelen op leggen? Het idee was er, maar na onsuccesvol contact met verschillende partijen verloor André het vertrouwen. In 2020 kwam er toch weer een kans voorbij, die hij met beide handen aanpakte. Samen met GroenLeven ontwikkelde hij het zonnedak van zijn dromen. “Mijn vrouw en ik zijn altijd al gefascineerd geweest door zonne-energie, en wat hebben we nu een lol van de investering,” zegt André.

"Het is geweldig om een eigen energiecentrale te hebben!"
André Meiberg, landbouwondernemer
Het zonnedak van familie Meiberg

Varkensboerderij Meiberg

Al 30 jaar timmeren André en Paulien Meiberg al hard aan de ondernemersweg. Door de jaren heen is de varkensboerderij van het stel geëvolueerd tot een succesvol bedrijf. “We kregen het voor elkaar om een stal te bouwen, hebben grond bijgekocht en breidden zo gestaag uit. Wat was nu de volgende stap die we konden nemen, die écht rendement oplevert? Zonne-energie.” 

Vreemd genoeg zag André niet hetzelfde enthousiasme terug bij sommige zonne-energiepartijen. “Ik vond dat mensen er niet veel mee deden, daar was ik erg verbaasd over. Regelmatig kreeg ik mensen aan de deur die met ons in zee wilden voor een zonnedak, om vervolgens nooit meer van ze te horen. En kwam het tot een offerte, dan bleek de partij de afspraken vanaf het begin af aan niet na te komen. Jammer.”

AgrifirmZon

Andrés vertrouwen was na al die teleurstellingen als sneeuw voor de zon verdwenen. Tot hij hoorde van AgrifirmZon, een samenwerking van landbouwcoöperatie Agrifirm en GroenLeven. Met AgrifirmZon helpt Agrifirm landbouwondernemers aan een duurzame oplossing, zonder te investeren. Landbouwondernemers verhuren hun dak en ontvangen daarvoor een aantrekkelijke huurvergoeding per paneel van GroenLeven.

“We hebben binnen dit project een inventarisatie gedaan, wat in de eerste instantie heel erg positief leek. Toch nam GroenLeven het zekere voor het onzekere: geen enkele dakconstructie op mijn terrein zou geschikt genoeg zijn. Toen was het écht tijd om het idee even te laten rusten,” zegt André. 

Zonne-energiecentrale Meiberg

Maar opgeven deed André niet. Na contact met de stalbouwer kwam er een extra constructierapport op tafel te liggen, waaruit bleek dat de meeste stallen alsnog ingezet konden worden voor 880 zonnepanelen. Dat is het moment dat André en Paulien besloten zelf te investeren in hun zonnedak.

En als het dan losgaat, gaat het ook goed los. “Na de offerte begonnen de mannen en vrouwen van GroenLeven in januari 2020 met de bouw van onze eigen zonne-energiecentrale. En ik heb daar geen enkel verkeerd woord over: wat is er een ontzettend goed stuk werk geleverd.”

“Iedereen was vriendelijk en behulpzaam en ons systeem is zo netjes afgewerkt.”
André Meiberg, landbouwondernemer

Kwaliteit

André is niet de enige in zijn omgeving met zonnepanelen op het staldak, maar hij ziet wel een verschil in kwaliteit. “Andere systemen in de buurt zijn veel minder netjes afgewerkt. GroenLeven heeft er echt verstand van en doen wat ze zeggen. Het zijn niet de standaard ‘zonne-energieverkopers’.”

In het proces ontdekte André hoe moeilijk het is om het kaf van het koren te scheiden onder zonne-energiepartijen. “Maar Agrifirm ging met GroenLeven in zee, dus ik vertrouwde erop dat het goed was. Ik hoor in mijn omgeving dat het in het verleden bij GroenLeven soms wel wat lang duurde. En dan vroeg ik: is het goed gekomen? Het antwoord was altijd ‘ja’, dus wat is dan het probleem? Secuur werken betekent gewoon kwaliteit, ook al gaat er in de regel wat meer tijd overheen.”

"Met zonnepanelen is rendement een gegeven, en ik heb er nog eens geen arbeid van ook.”
André Meiberg, landbouwondernemer

Inmiddels is het zonnedak van André en Paulien twee jaar in gebruik, en beide zijn nog steeds tevreden. André hoopt dat meer ondernemers, agrarisch maar ook zeker industrieel, een zonnedak gaan overwegen. “Want de daken, die zijn heel erg belangrijk voor de energietransitie. Daar energie opwekken waar het nodig is. Ik denk dat we als Nederland een voorbeeldfunctie hebben voor de wereld, maar wel in een land dat best vol is. Al het mogelijke dakoppervlak gebruiken is daarom mijns inziens nuttig.”

Een nóg duurzamere toekomst

Wat is er volgens André nog meer nodig voor een succesvolle energietransitie? “Ik zie veel toekomst in opslagmogelijkheden, ook voor onszelf. Ik denk echter niet snel aan een lithiumbatterij; als je weet waar de materialen vandaan komen voor zo’n accu, moet je je afvragen of het wel zo duurzaam is. Waterstof, daar zie ik echt wel toekomst in. Maar hoe dan ook, de technieken zullen steeds beter worden. En als er dan een heel goede methode is ontwikkeld voor opslag, zal ik de eerste zijn; dat is een goede volgende stap voor de verduurzaming van ons bedrijf!”

Gerelateerde projecten