Ga naar homepage
058-799 0000
tot 17.00
Het zonnedak van kleine Moes

Het zonnedak van 'Kleine Moes'

Opdrachtgever Mustafa Gumussu
Locatie Heerenveen
Grootte 0 - 1.000 panelen
Status Afgerond
Ontwerp
Vergunningen
Realisatie
Levering

Dromen, duurzaam denken en doorpakken: zo zette mediaproducent Mustafa Gumussu zijn groene ambities om in werkelijkheid. De fotograaf, die al langere tijd de zonnedaken en zonneparken van GroenLeven vastlegt, vond het hoog tijd voor een eigen zonnedak. In het centrum van Heerenveen vond hij een ‘mooie, oude bende’ die hij transformeert tot een prachtige, duurzame studio mét zonnedak. Of hij trots is? “Moet je Kleine Moes nu eens zien met ruim 800 zonnepanelen op zijn dak,” vertelt hij met een tevreden lach.

Fotograaf en ondernemer

De meeste mensen kennen Mustafa als de fotograaf die regelmatig in zijn geel-zwarte auto stapt en op pad gaat om de wereld in beeld te brengen. Maar ‘Kleine Moes’, zoals vrienden hem noemen, is naast een getalenteerd fotograaf ook een echte ondernemer.

Het zonnedak van kleine Moes

Mustafa Gumussu: “Ik heb vroeger zelf een fotowinkel gehad en ben later in een werkruimte getrokken in het stadion van SC Heerenveen, waar ik regelmatig foto’s voor schiet. Toch bleef mijn droom kriebelen. Ik wilde erg graag mijn eigen studio, mijn eigen onderdak. Toen ik een pand vond op een prachtige locatie in het centrum van Heerenveen ging mijn knop om. Dat er werk aan moest gebeuren stond vast, maar het was voor mij een prachtig canvas.”

Een duurzame studio

Door de samenwerking met GroenLeven was het duurzame zaadje bij Mustafa geplant: zo’n hernieuwbare energiebron, die moest hij ook hebben. “Ik zet voor GroenLeven regelmatig zonne-energieprojecten met diverse dubbelfuncties op beeld. Ik ben eigenlijk zo vaak bezig met duurzaamheid en hernieuwbare energie dat ik tot het besef kwam dat ik ook mijn eigen dubbelfunctie wilde, een zonnedak.” 

“Door de korte lijntjes die ik met GroenLeven heb was het idee dan ook al gauw omgetoverd tot een plan: ik creëerde met GroenLeven mijn eigen zonnedak met ruim 800 panelen.” Bij de verbouwing van het pand stond het nieuwe zonnedak centraal. Het oude pand is voor zo’n 80% gesloopt om ruimte te maken voor een constructie die de zonnepanelen kon houden.

Het zonnedak van kleine Moes

Ondernemers inspireren

Mustafa: “Ik wil op deze manier gewoon ook mijn steentje bijdragen. Niet alleen met de duurzame energie die opgewekt wordt, maar ook door andere ondernemers te inspireren. Ik heb laten zien dat je als pandeigenaar niet benauwd moet zijn dat jouw pand onvoldoende kracht heeft om zonne-energie te kunnen opwekken. Een paar aanpassingen kunnen het verschil maken.”

In het nieuwe kantoorpand is niet alleen Mustafa’s eigen studio gevestigd. Het gebouw heeft ook een kantoortuin waar startende ondernemers zich kunnen vestigen. Ook komen er opslagunits.

Identiteit

“Duurzame energie is onderdeel geworden van mijn identiteit en die van mijn pand”, legt Mustafa uit. “Ik wil duurzaamheid met de paplepel ingieten bij de ondernemers die hier zullen werken. Dat gaat nog verder dan werken in een duurzaam, gasloos pand: ook elektrisch rijden wil ik stimuleren, door elektrische laadpalen te installeren nabij het pand.”

Mustafa kon zijn zonnedak in 2020 in gebruik nemen. “Ik ben erg blij dat GroenLeven mij hierbij heeft begeleid. Het gehele proces heb ik het idee gehad dat ik aan de hand meegenomen werd door het proces, dat geeft een vertrouwd gevoel.”

Het zonnedak van kleine Moes

Groene Moes

Dat Mustafa trots is op zijn prachtige pand met zonnedak mag duidelijk zijn: “Toen de schakelaar om ging en het zonnedak officieel zijn werk deed, ben ik met een potje bier op een stoeltje erbij gaan zitten en heb ik eens even goed zitten genieten. Geweldig dit.” Of de bijnaam ‘kleine Moes’ nu nog wel bij Mustafa past? Hij lacht. “Ik denk dat ‘groene Moes’ nu een stuk beter past!”

Gerelateerde projecten