Ga naar homepage
Zoeken

© 2024 groenleven.nl

Zonnedak op productielocatie Klingele

Zonnedak Klingele Paper & Packaging Group

Opdrachtgever Klingele Paper & Packaging Group
Locatie Nijmegen
Grootte 1.000 - 2.000 panelen
Status Afgerond
Ontwerp
Vergunningen
Realisatie
Levering

Als er een organisatie is waar duurzaamheid in het DNA zit, is het Klingele. De producent van golfkarton en verpakkingen maakt zich hard voor een leven zonder plastic. Hiervoor ontwikkelt Klingele slimme, binnenkort volledig circulaire oplossingen.

Maar Klingele verduurzaamt niet alleen hun productieketen. Het eigen kantoor in Nijmegen is inmiddels dankzij GroenLeven 1.900 zonnepanelen rijker. ‘Hoe duurzamer wij zijn, hoe langer Klingele zal blijven bestaan’, zegt Pascal Burhenne, algemeen directeur en plant manager van de Klingele-locatie in Nijmegen.

Een duurzame toekomst

Het familiebedrijf vierde in 2020 haar 100-jarige bestaan. Een moment om terug te kijken naar een rijke geschiedenis, maar ook om vooruit te kijken naar een duurzame toekomst. Pascal: “Het bedrijf heeft haar roots in Duitsland en bestaat al drie generaties. Onze huidige directeur, Dr. Jan Klingele is een visionair als het gaat om toekomstbestendige bedrijfsvoering. Hij is ontzettend veel bezig met verduurzaming: milieubescherming is een centrale bouwsteen geworden in onze bedrijfsstrategie.”

Hier is Pascal het roerend mee eens: de locatie in Nijmegen moest dus ook op de schop voor verduurzaming. “Dat gaat zitten in grote oplossingen zoals een waterzuiveringsinstallatie waarin verf wordt uitgespoeld of het nieuwe zonnedak. Maar ‘wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd’: ook de kleine oplossingen zijn erg belangrijk.”

“Het vervangen van plastic bekers en roerstaafjes door hun duurzamere kartonnen en houten tegenhangers. Uiteraard vergeten we onze medewerkers ook niet. We hebben diverse technieken geïmplementeerd om het werk minder belastend te maken en filters geïnstalleerd om fijnstof te beperken.”

Zonnepanelen op fabriek

Circulair produceren

Klingele wil in 2022 volledig circulair produceren: het bedrijf komt met elke kleine stap dichterbij. Communicatie met klanten is daarvoor cruciaal. “Sommige kleuren inkt zijn bijvoorbeeld veel meer belastend voor het milieu dan een andere. We gaan daarom in gesprek met de klant om ze bewust te maken van de impact hiervan en om voorstellen te doen voor duurzamere inkten.”

Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de klant zelf. “Voor de klant is zo’n gesprek ook direct een mooi moment om bijvoorbeeld een huisstijl te herzien: twee vliegen in één klap. Ik vind het belangrijk om in dit proces een voorbeeldrol te nemen.”

Zonnedak

In december 2020 installeerde GroenLeven een zonnedak voor Klingele: een grote duurzame stap. “Toen we van Elst naar Nijmegen verhuisden, bleek dat er al een SDE-subsidie was geregeld voor het pand door GroenLeven, waarschijnlijk in verband met de vorige eigenaar van het pand.”

Zo ging het idee ‘zonnedak’ leven bij Klingele. “Je gaat dan automatisch nadenken over het realiseren van het zonnedak. De dakconstructie was echter nog niet geheel geschikt, dus er moest geïnvesteerd worden in aanpassingen. Maar een duurzame maatregel als deze wordt niet overgeslagen in de diverse investeringen die Dr. Jan Klingele momenteel doet voor uitbreiding en verduurzaming.”

Samenwerken met GroenLeven was dus een logische stap. “Nadat we ons hadden verdiept in de materie kozen we ervoor om de uitreikende hand van GroenLeven aan te nemen. Zij namen het gehele proces van A tot Z uit handen en leverden eind vorig jaar ons duurzame zonnedak op.”

De volgende stap

Wat is de volgende duurzame stap voor Klingele? “Dat het productieproces afstevent op volledige circulariteit is een prachtig succes. Maar we vinden het ook nodig om volledig zelfvoorzienend te worden: dát is onze volgende stap. Daarvoor gaan we met GroenLeven wellicht nog een extra stap zetten met nog ruim 1300 panelen op ons dak.”

Zonne-energie is niet de enige duurzame aanpassing die het bedrijf wil. “Daarnaast willen we ook graag over op gasloos verwarmen, maar dat vergt nog wel wat extra constructieaanpassing. Maar goed, dat heb je met een ouder, opgeknapt pand. Dat is ook circulair in enige zin, toch?”

Gerelateerde projecten