Wij zijn bereikbaar
Bereikbaar van 08:30 tot 17:00 Bel 058 - 799 0000
Wij zijn bereikbaar
Bereikbaar van 08:30 tot 17:00 Bel 058 - 799 0000

Zonneparken op
vuilstorten

GroenLeven heeft grote zonnebronnen op voormalige vuilstorten in Groningen en het Friese Garijp gerealiseerd. Een voormalige vuilstortplaats is de perfecte plek om een zonnebron te creëren. Met de vaak talrijke hectares grond gebeurt niets; dat terwijl er vele zijn in Nederland. GroenLeven heeft de expertise in huis.

Een van onze eerste zonnebronnen op een voormalige vuilstort was een lokaal initiatief. Inwoners van het dorp Garijp realiseerden samen met GroenLeven een park met 27.000 panelen, goed voor 7 megawatt duurzame stroom. Een lokale energiecorporatie is de eigenaar van de 6 hectare grote zonnebron. De 1.700 huishoudens die ervan profiteren, zijn trots op de behaalde resultaten. Het brengt hen een stuk dichter bij het doel om het eerste gasloze dorp van Nederland te zijn.

Waterstofstation

Op de voormalige vuilstortlocatie Woldjerspoor in Groningen heeft GroenLeven samen met het afvalbedrijf en de provincie, een zonnebron met nóg een functie gecreëerd. Er wordt daar namelijk ook nog eens stroom geleverd aan een waterstofstation, waardoor auto’s van de gemeente Groningen groen kunnen rijden.

Kennis gedeeld

De voormalige vuilstort bij de provinciehoofdstad produceert genoeg schone stroom voor 3.500 huishoudens. Er liggen 43.000 zonnepanelen die samen 12 megawatt groene opbrengst leveren. Omdat bouwen op een vuilstort innovatieve oplossingen vergt, is de opgedane kennis gedeeld om zo mogelijkheden te onderzoeken voor andere vuilstorten in de provincie.

Impressies zonneparken op vuilstorten