Zonnedak bergbezinkbassin Weert

GroenLeven heeft een zonnedak gerealiseerd boven het gemeentelijk bergbezinkbassin in Weert. De ruim 2.500 zonnepanelen wekken genoeg stroom op voor zo’n 200 huishoudens. Het is de eerste keer dat boven een gemeentelijk bergbezinkbassin een dergelijk zonnedak is gerealiseerd.

Unieke constructie

De constructie waar de zonnepanelen op geplaatst zijn is door GroenLeven zelf ontwikkeld. De staalconstructie die de zonnepanelen draagt is bevestigd op palen die in de grond naast de bergbezinkbak zijn geplaatst. De constructie van de bergbezinkbak zelf wordt zo niet belast.

Aannemer Sujo Bouw en Infra BV heeft de zonnepanelen in speciale modules bevestigd op het dak. Deze modules zijn vooraf in de fabriek samengesteld. Op de bouwlocatie zijn deze met een kraan op het dak bevestigd met een speciaal kliksysteem. Er hoeft daardoor niet meer op hoogte gewerkt worden, waardoor het werken veiliger wordt. Daarnaast zorgt het systeem voor een verhoging in effeciëntie en snelheid en wordt er constante kwaliteit geleverd.

Weert energieneutraal 2040

Het project is een goed voorbeeld van hoe bedrijfsleven en overheid kunnen samenwerken voor een duurzame samenleving. De gemeente Weert wil in 2040 energieneutraal zijn, en met de komst van deze zonnebron wordt hierin een mooie stap gezet.

Overzicht gegevens

  • 2.500 zonnepanelen
  • Staat gelijk aan groene stroom voor 200 huishoudens

Bijzonderheden

  • Dubbelfunctie: zonnedak boven functioneel bergbezinkbassin;
  • Zelfontwikkelde constructie;
  • Prachtige samenwerking tussen bedrijfsleven en overheid.

Opening zonnedak bergbezinkbassin Weert

Zonnedak bergbezinkbassin Weert