Ga naar homepage
058-799 0000
tot 17.00
Zonne-energie op de Elfstedentochtfinish

Zonnepark Blitsaerd

Opdrachtgever Blitsaerd Solar
Locatie Leeuwarden
Grootte 10.000 - 20.000 panelen
Status Afgerond
Ontwerp & vergunningen
Realisatie
Levering
Onderhoud & monitoring

Een nieuwe wijk aan de finish van de Elfstedentocht, voorzien van groene stroom uit het zonnepark ernaast: hét toonbeeld van de Friese, duurzame toekomst. GroenLeven heeft in opdracht van Blitsaerd Solar dit zonnepark bij de wijk Blitsaerd in Leeuwarden gebouwd. Het park draagt bij aan de verduurzaming van Leeuwarden. De 14.500 panelen voorzien 1.600 huishoudens van groene stroom.

zonnepark blitsaerd

Aandacht voor het landschap

Het zonnepark ligt op het terrein naast het Natura 2000 gebied De Groote Wielen. Uit uitgebreide ecologische studie bleek dat de komst van het zonnepark de flora en fauna van het natuurgebied niet negatief beïnvloedt. Door speciale vegetatie te planten bij het zonnepark stimuleren we de biodiversiteit in het gebied.

Ook is er bij het ontwerp rekening mee gehouden dat het zonnepark past in het landschap. Zo zorgen de strakke, rechte lijnen van het zonnepark voor een rustig ogende toevoeging aan het landschap. Verder leggen we om het zonnepark een groene zone aan met rietkragen en een gevarieerde lage begroeiing. Zo blijft het zonnepark uit het zicht van de omwonenden.

zonnepark blitsaerd natuur

Oog voor lokale omgeving

We hebben maximaal ingezet op het stimuleren van de lokale werkgelegenheid. Zo regelt GroenLeven samen met Mannen van Staal uit Leeuwarden de onderconstructie van het zonnepark, waar later zonnepanelen op gemonteerd worden. Jelle Bijlsma BV uit Gytsjerk maakt op zijn beurt het terrein bouwrijp. Zo is de komst van het zonnepark goed voor de omgeving op verschillende niveaus.

Ook kunnen inwoners van Blitsaerd participeren in het zonnepark. Zo is het park goed voor het milieu én de omwonenden.

Bijzonderheden

  • Ligt aan de finish van de Elfstedentocht;
  • Stimulans voor lokale bewoners en werkgelegenheid;
  • Door speciale vegetatie zal het park de biodiversiteit ondersteunen.

Gerelateerde projecten