Zonnepark Rhoon
In de gemeente Albrandswaard heeft GroenLeven een zonnebron gerealiseerd op een voormalig slibdepot: het zonnepark Rhoon. Het park van 16.000 zonnepanelen levert groene stroom aan de omgeving.
Bedrijventerrein Jumaheerd in Kollum is een duurzame energiebron rijker: zonnepark Jumaheerd van GroenLeven. Het zonnepark bestaat uit zo’n 17.300 zonnepanelen. Het resultaat: schone energie voor bijna 2000 huishoudens. Voor de gemeente Noardeast-FryslĆ¢n (Noordoost-Friesland) een belangrijke stap in het bereiken van de groene doelstellingen. In 2025 moet 40% van de energiebehoefte duurzaam opgewekt zijn.
Bij de komst van een zonnepark moet de omgeving meeprofiteren, vindt GroenLeven. Zo ook met zonnepark Jumaheerd. Wij hebben overlegd met de inwoners over hoe we Kollum en de omgeving vooruit kunnen helpen. In overleg met Plaatselijk Belang Kollum is ervoor gekozen om een gebiedsfonds op te richten. Dit gebiedsfonds stimuleert maatschappelijke projecten in de omgeving van Kollum. Duurzame energie voor sportverenigingen bijvoorbeeld, of samenlevingsactiviteiten. Goed voor het milieu Ʃn goed voor Kollum.
Zo’n zonnepark moet natuurlijk wel goed in de omgeving passen en de natuur niet schaden. Anders mist het zonnepark het doel van vergroening. Daarom is de natuurlijke inpassing voor ons ook een prioriteit bij het aanleggen van elk zonnepark.
Het zonnepark in Kollum vergroent de omgeving, maar we hebben de omgeving van het zonnepark ook vergroend. Het is voor ons belangrijk om de biodiversiteit van het gebied gezond te houden. Aan de noord-, oost- en zuidzijde van het park zijn de oevers flauwer gemaakt om een natte en natuurlijke oever te creƫren. Aan de zuidzijde van het park zijn grondwallen gebouwd. Op de grondwallen is een bloemrijk grasmengsel zijn ingezaaid: zo wordt het zonnepark omringd door groen.