Ga naar homepage
058-799 0000
tot 17.00
zonnepark terschelling hee
Zonnebron Hee

Zonnepark Terschelling

Opdrachtgever Terschelling Energie
Locatie Hee
Grootte 1.000 - 2.000 panelen
Status Afgerond
Ontwerp & vergunningen
Realisatie
Levering
Onderhoud & monitoring

Een duurzaam en echt lokaal project voor Terschelling: dat is zonnebron Hee. GroenLeven heeft deze zonnebron in 2018 op het eiland ontwikkeld voor energiecoöperatie Terschelling Energie. Zoals de naam al doet vermoeden, ligt het zonnepark in het Terschellingse dorpje Hee. Het bestaat uit 1502 zonnepanelen, die zo’n 400.000 kWh stroom leveren. Daarmee voorzien ze zo’n 120 huishoudens op Terschelling van groene stroom. Ook brengt de zonnebron de CO2-uitstoot terug met maar liefst 200 ton per jaar. Zonnepark Terschelling is de eerste Terschellinger energiebron van Terschelling Energie. Maar nog niet de laatste!

Lokale participatie

Maar waar kun je ruim 1500 zonnepanelen kwijt op zo’n klein eiland? Het antwoord is lokale participatie. Eén Terschellinger, Cor Langerak, bood zijn erf aan als plek voor het zonnepark. De zonnepanelen liggen op de daken van een aantal loodsen en een stuk weiland. Ze komen direct ten goede aan de omgeving en omwonenden. Terschellingers kunnen direct de 100% lokaal opgewekte stroom afnemen van de bron.

Logisch, want zonder de inwoners van Terschelling was dit park niet tot stand gekomen. Via Terschelling Energie hebben zij geïnvesteerd in het zonnepark en het samen voor elkaar gekregen om het eiland verder te verduurzamen. Een project voor Terschelling en dóór Terschelling dus.

 

Bijzonderheden

  • Eerste Terschellinger energiebron van Terschelling Energie

Gerelateerde projecten