Ga naar homepage
058-799 0000
tot 17.00
zonneparken beneden-leeuwen

Zonneparken Beneden-Leeuwen

Opdrachtgever Gemeente West Maas en Waal
Locatie Beneden-Leeuwen
Grootte >20.000 panelen
Status Afgerond
Ontwerp & vergunningen
Realisatie
Levering
Onderhoud & monitoring

In het Gelderse Beneden-Leeuwen heeft GroenLeven twee zonnebronnen ontwikkeld. Dit past bij de groene ambitie van de Nederlandse overheid. Deze heeft als doel dat in 2023 16% van het totale energieverbruik afkomstig moet zijn uit duurzame bronnen. De gemeente West Maas en Waal vindt het belangrijk om haar steentje bij te dragen aan deze doelstelling. Met de zonneparken Beneden-Leeuwen zet de gemeente daarin een belangrijke groene stap vooruit. De zonnebronnen, met in totaal 21.000 zonnepanelen, leveren genoeg duurzame stroom voor 1.700 huishoudens. De panelen wekken niet alleen groene stroom op, maar zorgen ook voor een flinke CO2-reductie. Win-win!

Beneden-Leeuwen
zonneparken beneden-leeuwen

Omvang en aanzicht zonneparken

De twee zonnebronnen beslaan bij elkaar een behoorlijke oppervlakte. De westelijke zonnebron beslaat een oppervlakte van 3,75 ha. Het oostelijke heeft een oppervlakte van 4,3 ha. Hoe past dat in het landschap van de gemeente West Maas en Waal?

 

Daar hebben we uiteraard aan gedacht. Want een zonnebron die niet in de natuur past, die is niet ├ęcht groen. We hebben beide bronnen landschappelijk ingepast door hierbij een grote groenstrook aan te leggen. De zonnepanelen zijn op lage staanders geplaatst, van circa 1 meter hoog. De constructie is met schroefpalen in de grond bevestigd. Tussen de rijen liggen looppaden die ingezaaid zijn met bloemrijke grassoorten. Op de looppaden kan de zon de grond en de planten daarop goed bereiken. Zo worden de natuurlijke flora en fauna van het gebied niet verstoord door de zonneparken.

Gerelateerde projecten