GroenLeven is bezig met de ontwikkeling van een drijvende zonnebron op de Uivermeertjes, een waterplas nabij Deest in de gemeente Druten. Met 67.000 panelen zal het park, na realisatie, stroom opwekken voor wel 7.000 huishoudens. Het drijvende zonnepark is een voorbeeld in de energietransitie: de dubbelfunctie en lokaal staan centraal.
De Gemeente Druten wil haar steentje bijdragen aan de Klimaatdoelstellingen. De ambitie is in 2018 vastgelegd in de routekaart "Energieneutraal Druten 2040". Hierin spreekt men de voorkeur uit voor zon als bron van duurzame energie.
Nederland is dichtbevolkt en de ruimte is schaars. Nieuwe energiebronnen als wind en zon, maar ook woningbouw, bedrijfsterreinen, agrarische gronden en natuur moeten hun plek vinden. We streven daarom naar slimme ruimtelijke oplossingen zoals dubbelfuncties, en een goede landschappelijke inpassing.
Bij investeringen in nieuwe bronnen van duurzame energie, worden de lasten voor de lokale gemeenschap gecompenseerd. GroenLeven stelt financiële middelen beschikbaar voor de leefbaarheid en verduurzaming van de directe omgeving, met het dorp Deest als centraal punt. Daarnaast wordt er een fonds gecreëerd voor de versterking van de natuur in de direct omgeving van de Uivermeertjes. Zo kan de gemeenschap ook profijt hebben van de aanleg van de nieuwe drijvende zonnebron in de buurt.
GroenLeven heeft veel aandacht aan ecologie en biodiversiteit. Ook de inpassing van het drijvende park op de Uivermeertjes is in overleg met belanghebbenden en landschapsarchitecten tot stand gekomen.
Er zijn verschillende innovatieve technieken toegepast in dit drijvende zonnepark. Zo zijn er panelen geplaatst die licht doorlaten, naast de lichtstraten en de ruimte tussen de panelen. Dit zorgt ervoor dat er zoveel mogelijk licht het wateroppervlak blijft bereiken. Daarnaast zorgt de constructie van de panelen voor veel stabiliteit, flexibiliteit en rendement. De ervaring leert, dat onze drijvende parken in Nederland goed bestand zijn tegen zwaar weer en stormen.